lördag 14 maj 2016

Vår, sommar - vinter (?)

Våren började tidigt men kom av sig i april och utvecklingen stannade upp. I månadsskiftet till maj vände det och den 6 maj bröt sommaren plötsligt in i Västsverige med dagstemperaturer på över 25 grader. Det stod sig ungefär en vecka men i dag rasade temperaturen rejält. I morse var det bara lite drygt 5 grader och inte blev det så mycket mer under resten av dagen. Trädgårdsarbete i dag präglades inte av så mycket svett som rinnande näsa. Det kändes nästan som februari och inte maj. Hur som helst blev resultatet av värmen under första delen av maj att växtligheten och blomningen mer eller mindre exploderade.


Blomningen i lökhuset gick in i slutfasen och den sista att blomma var Fritillaria persica ’Ivory Bells’. Svenskt namn på arten är mörk klocklilja men här handlar det om en sort med vita eller kanske snarare ljust gröngula blommor. Inte särskilt lättodlad på friland men verkar gå bra i kruka i växthus.


Ute i trädgården kom blomningen igång på allvar med hjälp av värmen. I min japanska rabatt är en av favoriterna japansk hundtandslilja, Erythronium japonicum. Inte så olika vår vanliga hundtandslilja men mer elegant i framtoningen.


Först bland magnoliorna är ’Wada’s Memory’, en hybrid mellan M kobus och M salicifolia. Inga direkt eleganta enskilda blommor men huvudintrycket är fantastiskt tack vare den överflödande blomrikedomen. Grannen som har den precis i blickfånget berömmer den varje år och tackar för fägringen.


Även lökängen går in i slutfasen. Bland de sista att blomma är kungsängsliljan, Fritillaria meleagris. Här finns såväl den vita formen ’Alba’ som den vanliga rosa. Bilden visar den vita.




I närheten finns ett skuggigt område bakom växthuset där jag planterat ett antal olika Trillium. En av dem är T grandiflorum ’Gothenburg Pink’, en form med rosafärgade blommor som behåller den rosa färgen vid frösådd.



Träd och buskar grönskar i rasande fart. Japanska lönnar har ofta röda nyanser på de nya bladen. En sådan är Acer palmatum ’Tsuma Gaki’. Fantastisk rödorange färg på de nyutsprungna bladen. Lite svårt att ge riktig rättvisa på bild.


Svalört är inte speciellt välsedd i trädgården och får närmast anses om ett ovälkommet ogräs. Spridningsvillig med hjälp av små groddknoppar gör den väldigt konkurrenskraftig. Det finns dock ett antal namngivna sorter som man mycket väl kan odla. De är inte alls lika expansiva och de har attraktiva blommor. Jag har planterat ett par sorter och nu blommar de. På bilden ses Ficaria verna ’Collarette’. Tidigare namn på svalört är Ranunculus ficaria.



När ’Wada’s Memory’ blommat över är det dags för en annan magnoliasort. Det är Magnolia (Liliflora-gruppen) ’Spectrum’, en hybrid mellan M liliflora ’Nigra’ och M sprengeri ’Diva’. Jag såg denna för ett antal år sedan i Kew Gardens och bestämde mig direkt för att en sådan skulle hamna i min trädgård.






2 kommentarer:

  1. Oh Kenneth, om jag bara hade haft lite, lite av all din kunskap och erfarenhet, hade jag kanske kunnat kommentera din fina blogg. kan inte, men njuter varje gång över allt och beundrar dina "zonknäckare" :-). Snälla fortsätt, jag uppskattar det verkligen

    SvaraRadera
  2. Va mycket fint du visar!

    SvaraRadera