måndag 5 september 2016

Kiekeberg augusti

Det blev ingen resa till Hamburg och växtmarknaden på Kiekeberg i våras. I stället tog jag en tur nu i slutet av augusti till höstmarknaden. Det är betydligt lugnare i augusti så man behöver inte köa lika mycket. Bland annat kan man hitta parkering betydligt närmare entrén. Vad gäller antalet försäljare är skillnaden inte så stor. Det var främst några av alpinspecialisterna som inte var där nu.


En viktig orsak till att jag gärna ville komma ned till Kiekeberg nu var att jag var angelägen att få välja bland Westphals klematis. Jag planerade att satsa på något i Montana-gruppen, som skulle få välla upp mot berget med hjälp av stammen från en gammal död en i den nya odlingsbädd jag nämnde om i förra bloggen. Jag fastnade för en  sort vid namn ’Elten’.  Efter plantering ser det nu ut så här. Ser kanske inte så mycket ut för världen men jag hoppas att den skall få riktigt fart så småningom och täcka ett stort område på den här sydvända bergssidan med sina vita blommor och även sprida den väldoft den är känd för.


Tanken var att kanske också hitta några låga buskar som jag planerat att sätta här. Det blev inte så mycket men en låg, krypande ginst i alla fall. Det var en sort av hårginst vid namn Genista pilosa ’Yellow Spreader’. Det är klart att man måste ha en hårginst i trädgården här i Kungsbacka, Halland. Det är ju Hallands landskapsblomma!


 Dessutom köpte jag en tibast, som säkert skall trivas i det läget. Namn Daphne dominii och jag vet inte så mycket om den. Enligt uppgift på internet skall den härröra från Bulgarien och blomma med vita små blommor. Daphne kan man aldrig få för mycket av.


Egentligen är jag på gång att krympa mina perennplanteringar. Jag orkar inte riktigt hålla rent från ogräs där. Likväl kunde jag inte låta bli att köpa några stycken. Förutom en liten flox som skall fylla ut ett hål i floxplanteringen så blev det Rudbeckia triloba ’Prairie Show’. Den föll mig i smaken och även för den fanns en ledig lucka på ett ställe.


Dessutom kunde jag inte motstå den lilla kaxiga solbruden som inte skall bli högre än en halv meter och passar alldeles utmärkt bland andra lite lägre perenner. Namnet syftar på ”kaxigheten” och är Helenium x cultorum ’Short’n’Sassy’.


Slutligen blev det några små alpiner, som jag kan få plats med i den tuffsten, som jag berättat om någon gång här och där det finns ytterligare lite plats. Här på bilden kan man se hur jag i en liten hålighet planterat Mazus radicans, en låg växt som hör hemma bland klipporna på Korsika och Sardinien. Frågan är vad den säger om det halländska klimatet. Det är jag osäker på men prövar man inte får man inte veta. Utöver den köpte jag Draba lasiocarpa och Draba polysticha för plantering på stenen men dessa har jag ingen bild på. Om de blommar till våren återkommer jag då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar