måndag 22 januari 2018

Trädgårdåret 2017

Det är ungefär vid den här tiden varje år som trädgårdslusten börjar vakna på allvar. Nu märks det tydligt att ljuset raskt håller på att återvända och det brukar vara några veckor in i januari som frölistefröerna brukar anlända och det alltså är dags att så. Förra året sådde jag litegrann men i år bryr jag mig inte om det. Det kommer nog att bli betydligt mindre sådd i framtiden. Men det hindrar inte att jag börjar tänka trädgård igen efter ”vinteridet”. Då är det naturligt att tänka sig lite tillbaka till det gångna året. Vad hände då och vad är det som skall ske i år?


Vintern i år har hittills liknat förra årets vinter en hel del. Då var det milt med tidvis rätt mycket regn, särskilt i februari. Medeltemperaturen för hela vintern, alltså dec – feb var i Göteborg 2,9 grader, vilket var 2,4 grader varmare än normalt. Det yttrade sig då exempelvis i att vi här i stan kunde se blommande hassel redan den 20 januari. Jag antar att det kan ha hänt tidigare milda vintrar men det var första gången jag observerade det.


Vintern anlände enligt SMHI:s sätt att mäta först den 7 februari. Därefter kom våren den 16 februari så det var alltså 9 dagar med meteorologisk vinter i Göteborgstrakten. I trädgården på landet började vårtecknen rada upp sig i februari. Den 26 februari blommade den vita tibasten för fullt och på lökängen började våririsarna sticka upp sina blomknoppar.



Våren fortsatte på samma sätt med mycket milt väder. Under mars till maj blev alla månaderna flera grader varmare än normalt. Nu var det inte så mycket regn som under vintern och maj blev mycket torr. Första heldagen i trädgården blev den 15 mars och jag kunde då avnjuta min lunch utomhus på altanen i lä. Jag kunde konstatera att mot all förväntan hade ett av 2016 års nyinköp, nämligen Sarcococca saligna klarat vintern. Den hade jag räknat in bland många överoptimistiska inköp. Tyvärr hittade rådjuren dit längre fram på våren och åt upp en del av den.



Det är alltid något i trädgården varje år som är särskilt lyckat. Den här våren var det backsipporna som gladde med extra fin blomning. Här är en bild på Pulsatilla vulgaris ssp grandis i full blom redan den 11 april.


Även rododendronblomningen var ovanligt riklig under våren 2017. Den inleddes med Rhododendron ’Topsi’ redan i slutet av april. Den här bilden togs den 1 maj.


Under våren gick rätt mycket tid och kraft åt att slutföra arbetet med en ny plantering som jag röjt för under hösten 2016 längs ned på södersidan i trädgården. Slutrensning, lite jordförbättring och sedan plantering blev det under april-maj. Så här såg det ut innan planteringen kommit igång. Några få buskar hade kommit på plats redan under 2016. Nu ser jag fram mot att få se hur här kommer att se ut till våren, bland annat vad som klarat första vintern.


Sommaren blev rätt normalvarm vad avser genomsnittet men upplevdes ändå som ganska kall. Dåligt med riktigt varma dagar och årets högsta temperatur, 26,9 grader noterades redan i maj. Juli var torr och väldigt blåsig. Det blev en hel del vattnande. Augusti blev i gengäld rejält regnig. Nästan dubbla den normala regnmängden. Det blev en sommar som inte satte några omfattande spår i trädgårdsminnet.

Slutet av sommaren och hösten ägnades åt två större projekt. Dels fortsatt röjning av ett sista område längst ned på södersidan, Dels byggande av ett litet trädäck och en trappa på berget invid huset på norrsidan. Det behövs bland annat för att kunna ta sig fram med lite mindre risk att ramla och bryta ben plus att få ett jämnt underlag att ställa stegen på vid fönsterputsning, målning och rensning av stuprännor. Nu till våren skall jag göra färdigt det röjda partiet och göra en del växtinköp. En del gamla frösådder och sticklingplantor som jag inte haft plats till tidigare får nu sin plats här men en del nytt behövs. Bland annat passar en del av området utmärkt för rododendron. Det blir Tyskland och Hachmann i april.

Det får bli en enda bild till som får illustrera sommaren 2017. Den visar Rosa luciae var onoei, japansk vildros. Den får utgöra exempel på vad som kan bli bra men ändå fel. Jag sådde den här rosen 2008 med fröer från Konnässörsklubben. Den beskrivning jag då fick av den gjorde, att jag trodde att den skulle kunna passa utmärkt i utkanten av mitt stenparti. Den blev dock snart så mycket större än jag kunde föreställa mig och till slut fick jag inse att det går inte längre. Den tog allt större del av stenpartiet i anspråk och placeringen nära trappan som syns på bilden gjorde att man fick allt svårare att komma fram utan att riva sönder sig. Beskärning räckte inte för att hålla den inom sina ramar. En liten tid efter att den här bilden togs klippte jag bort alltsammans och grävde upp en stor del av det enorma rotsystemet. Nu har jag en stor hög av rosgrenar som skall eldas upp till våren. Jag har tre småplantor som jag sått med frö från den och av dem kommer en att hamna i det nyrensade området jag nämnde i förra stycket. Där finns det rejält med plats.



1 kommentar:

  1. "skönt" att se att det finns betydligt mer rutinerade trädgårdare än en själv som får göra flyttar när något planterat växer ur platsen. Ståtlig rosbuske! men måste man så måste man

    SvaraRadera