tisdag 21 januari 2020

Vårvinterrapport


Vintern fortsätter som den började, d v s den uteblir. Den lägsta temperaturen som SMHI rapporterat för Göteborg hittills under vintern kom redan i början av december, då det var en kort period med kyla. Natten till den 3 december var det officiellt -5,7 grader. Sedan har det i stort sett varit plusgrader med undantag för några dagar tidigt i januari. På landet har det inte ens varit så kallt. Som lägst fram till nu -4,4. Någon snö har inte setts till.

Detta gör att de tidigaste blommorna börjar dyka upp. I trädgårdarna här i stan kan jag nu beskåda både snödroppar och vintergäck vid mina dagliga motionspromenader. På min hustrus grav blommar sedan en hel månad en julros av okänd sort. Den gör verkligen skäl för sitt namn när den lyser vitt på julen.


På landet har jag ingen julros som blommar så tidigt och jag har inte så många snödroppar. Det är först nu på senare år som jag planterat några sådana. I höstas satte jag rätt många, men de har inte börjat blomma än. Några dyker upp med sina knoppar i alla fall. Fler är på gång men jag får vänta ett tag till på den stora blomningen. Bilderna visar ett par Galanthus elwesii, som funnits några år på lökängen.



Cyclamen coum, dvärgcyklamen, har på ett par ställen börjat blomma med sina små gulliga cyklamenblommor. Den här bilden, liksom snödroppsbilderna, tog jag idag med min gamla kamera, vilket nog förklarar den dåliga skärpan. Svårt att med den få fokus på rätt ställe.


Naturligtvis blommar också hybridkejsarolvonet, Viburnum x bodnantense. Det är numera mer regel än undantag att den busken blommar hela vintern.


Mitt besök på landet i dag var främst avsett för lite frösådd. Sex krukor med perenner och buskar blev sådda. Det känns härligt att få lite jord under naglarna igen!

2 kommentarer:

  1. Åh vad jag längtar till att få komma ut. Snödroppar och vintergäck blommar och, vad jag kallar vildtulpaner har nu kommit upp, men ännu inga knoppar. Jag längtar också att få lite jord under naglarna, men det lär nog dröja ett tag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Januari har verkligen varit mild. Utifrån SMHI:s kartor med temperaturavvikelse från det normala ligger vi här nu på ett temperatursnitt på cirka 5 grader. Inte rekord men näst intill. 1989 var medeltemperaturen i Göteborg i januari 5,6 grader. Var vi landar i år avgörs den sista veckan. Det ser ut att då bli något kallare än tidigare så rekordet kommer troligen att stå sig. Vintern 1989 var onekligen minnesvärd. Även februari bjöd på rekordtemperatur (som dock slogs året efter) och mars var betydligt varmare än normalt. Våren det året var den tidigaste som jag upplevt. Månne vi får något liknande i år?

      Radera