fredag 27 november 2020

Första frosten

 

I morse visade min termometer för första gången den här hösten minussiffror. Som lägst har det i natt varit -1,8. Jag besökte landet en stund i förmiddags och även där hade det varit under noll i natt, närmare bestämt -1,6. Det är rekordsent. 2014 var det något liknade men då kom första minusnoteringen någon vecka tidigare. November har för övrigt varit mycket mild. Inte bara här utan i stora delar av landet. För Göteborgs del lutar det åt att det gamla rekordet för november ryker all världens väg. Rekordet är så gammalt som från 1938 så det är på tiden. Som det ser ut just nu med några dagar kvar på månaden kan novembermedeltemperaturen komma att bli nästan en hel grad högre än då. Det verkar bli lite kallt här på slutet så vi får se hur det går. En ny högsta notering lär det i alla fall bli.

På landet är det nu vintervila som gäller. Alla krukor står inomhus. De sista tog jag in i dag. Blomningen är nu så gott som slut. Det finns några eftersläntrare som ännu framhärdar med blommor. En sådan är Clematis (Texensis-gruppen) ’Graveteye Beauty’, som blommat oavbrutet sedan åtminstone början av september och har rätt många blommor fortfarande. Kompensation för den väldigt klena blomningen förra året. I dag var blommorna lite vita av rimfrost i kanten så nu sjunger de nog på sista versen.


En buske med mycket sen blomning är Elaeagnus x submacrophylla, höstsilverbuske. Det är en vintergrön naturhybrid mellan E macrophylla och E pungens från Japan-Korea. Namnet jag köpt den under är E x ebbingei och som sådan träffar man nog oftast på den. Den blommar i oktober/november med rätt obetydliga vita blommor, som dock doftar kraftigt. Ofta märker man blomningen just på doften. Tittar man då efter hittar man sådana här små blomklasar. Doften är nog lite bortkastad i vårt klimat där det knappast finns några pollinerande insekter så här sent på hösten. Det vill till varmare klimat för att den skall hinna blomma och sätta frukt.


Blommar gör inte mina rododendron men de har däremot extremt mycket knopp i år. Här står exempelvis ’Makiyak’ med massor av runda blomknoppar som bara väntar på att våren skall komma. Än dröjer det men den som väntar på något gott…



1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera