onsdag 20 augusti 2014

Blommor och blader

Sensommaren har i år bjudit på rätt dålig blomning i min trädgård. Det är flera orsaker till det men troligen är sommarens värme och torka bidragande. En del har satt dåligt med knopp i torkan och en del har blommat över alldeles för tidigt i värmen. Då jag gick runt med kameran för en stund sedan hittade jag i alla fall en del blommor som kan vara värda att stanna upp inför. Den första är den pålitliga frilandshibiskusen, Hibiscus syriacus 'Oiseau Bleu' (Handelsnamn: Blue Bird)

 
Rhododendron camtschaticum, Kamtjatkaazalea blommar normalt på våren men det händer att den får en sensommarblomning. Blomningen var dålig i våras och det tar den igen med en ovanligt riklig blomning nu.
 


 
När blomningen är skral får man njuta av vackra blad. Jag har många träd och buskar som har fina blad. Det kan vara svårt att med kameran fånga utseendet på bladen, så jag har tagit av några blad och fotograferat separat mot vit bakgrund. Det första är tulpanträdet, Liriodendron tulipifera. Traditionellt anses tulpanträdet bara vara härdigt till zon 2 men jag har hört tillförlitliga rapporter om att gamla, stora tulpanträd i zon 3, som till och med blommar. För mig är bladverk och det pampiga växtsättet fullt tillräckliga. Det dröjer länge innan trädet är blombart men det gör mig inte så mycket.
 
 
Ett annat träd som förr betraktades som dåligt härdigt är Kentuckykaffe, Gymnocladus dioicus. Det tycks inte stämma. I själva verket tycks det klara sig bra i zon 3 och kanske också i zon 4. Bladen är dubbelt parbladiga och det som visas på bilden är alltså ett enda blad, nästan en halv meter långt. Det finns större blad högre upp i trädet men de nådde jag inte att ta ned.
 




 
För första gången i år blommar min frösådda katalpa. Jag är osäker på arten med bedömer att det troligen är Catalpa bignonioides. Härdigheten skulle jag nog sätta till zon 2. Härdigast i släktet lär hybriden C x erubescens vara.
 
 
Jag har en gammal planta av amurvin, Vitis amurensis, som växer över alla bräddar. Den får små mörkröda druvor som är nästan svarta men jag odlar den främst för bladen och särkilt den fina höstfärgen. Så här ser bladen ut.
 
 
 
Ett ömtåligt litet träd med mycket fina blad är kinesträd, Koelreuteria paniculata. Det får fina gula blomställningar men hittills har mitt rätt unga träd blommat sparsamt med ganska små blommor. Jag njuter av bladen i stället.
 




 
 

fredag 8 augusti 2014

En lång och het Juli


Juli har här bjudit på mest sol och värme men mycket begränsat med regn. Några mm i början av månaden men sedan en lång och het period innan det kom lite åskregn i slutet av månaden. Det har gjort att sensommarblomningen i stora stycken kommit av sig. Mycket har mer eller mindre torkat bort och en del har väldigt snabbt blommat över. Med flitig vattning har ändå det mesta överlevt och faktiskt blommar en del riktigt fint i dag trots allt. Här kommer några exempel från skilda miljöer i trädgården.

I en av perennrabatterna har den dubbla prästkragen Leucanthemum ’Real Dream’ visat sig vara en riktig pärla. Nyinköpt men har blommat fint och till skillnad mot många ”jätteprästkragar” stadig och fin i stjälkarna. Den öppnar med ljust gulgröna kronblad som bleknar till nästan rent vitt. Så här långt är min erfarenhet god och jag törs nog rekommendera den för den blandade perennrabatten.
I närheten finns en enkel spaljé främst tänkt för ett par klematis men där har också en slingrande stormhatt fått sin plats. En planta som jag fått av någon vänlig person vid en av våra picknickträffar i Göteborgs botaniska. Det är alltså slingerstormhatt, Aconitum hemsleyanum ’Red Wine’. Vinröda, nästan svarta blommor i stor mängd.
 
I skuggan av den spaljén växer ett par tofsliljor, Eucomis bicolor. Det är en lökväxt från Sydafrika med lite oklar familjetillhörighet. Den förs ibland till sparrisväxterna, Asparagaceae och ibland till hyacintväxterna, Hyacinthaceae. Den är ”nästan härdig” i varma delar av Sverige och jag har haft en del plantor på friland. Den överlever och blommar men blomningen blir inte lika fin som om man krukar in den på hösten och förvarar torrt och svalt över vintern. Sedan kan den planteras ut på våren och blommar då som sagt betydligt bättre.

På min ”prärie”, d v s en rabatt med mycket olika gräs har jag också planterat en del liljeväxter och prärieväxter. Här finns exempelvis Echinacea tennesseensis, som på svenska fått namnet småblommig läkerudbeckia. Det är en av de arter som finns med i en del av de på senare tid lanserade Echinacea-hybriderna, som tyvärr ofta visar sig kortlivade. Den här är inte så uppseendeväckande kanske, men stabil och långlivad. Passar i en lite vildare miljö.
I ett av de områden som jag erövrat från det vilda har jag låtit några gamla döda eller döende enar stå kvar med sina stammar, som får bilda stöd för ett par klematis. Just nu blommar Clematis ’Gravetye Beauty’ i texensis-gruppen. Den blev tyvärr illa åtgången den elaka våren 2013 men har kommit tillbaka. I år är blomningen inte så riklig men de enskilda blommorna är värda att beskåda på nära håll.

I ett annat område, som jag nyligen tagit över från vildmarken, har jag försökt hålla mig till japanska växter. Ingen Japan-trädgård förvisso, men stenar och berg i dagen ger lite vision av Japan, och det vill jag utnyttja till att plantera växter med japanskt ursprung eller åtminstone i, vad jag föreställer mig, japansk stil. En lilja från Japan är den gula tigerliljan Lilium lancifolium var flaviflorum. Ännu en av många växter som jag fått eller bytt till mig av trädgårdsvänner i hela landet.
Japan och Kina är åtskilda av vatten men mycket är ändå likt. Jag har alltså inte varit alltför fundamentalistisk, så när en växt från Kina passar i miljön har den också fått plats i mitt Japan. En sådan är läkepatrinian, Patrinia heterophylla. En växt som hemförts från Shaanxii-provinsen av den svenska Kinaexpeditionen, som går under namnet HeHeHe. Ännu ovanlig i odling, exempelvis marknadsförs den bara i en plantskola i Storbritannien enligt RHS Plant Finder. Långvarig blomning och en vacker kanariegul färg kommer säkert att ge större spridning så småningom. Mina plantor är resultat av en frösådd med fröer från Konnässörsklubben.är kommer