måndag 3 augusti 2015

Årets stora projekt

Jag har en del av trädgården som ännu bara till delar används för odling. Det är ett parti längs ned på södersidan av tomten på ca 200 kvadratmeter. För några år sedan var där helt ogenomträngligt av diverse sly men efter nedsågning har det nu blivit framkomligt och på en del ställen har jag rensat ur och planterat. Det har blivit två rabatter med rododendron, en "lund" med klematis som klänger på gamla stammar från döda enar och en plantering med diverse buskar, som exempelvis koreansk kornell. Resten har jag inte gjort så mycket åt mer än försökt hålla efter björnbär, hallon, kaprifol och örnbräken. Här en översiktsbild som visar hur det ser ut i dag.

I nedre kanten ser man en del av en rododendronplantering. Längst bort ser man stammarna av en död en, och det är där borta som jag förra året satte igång att röja för en ny planteringsyta och som jag i stort sett är färdig med nu. Hitom det är det svårt att göra något. Berget går nästan i dagen och där är alltså inte mycket jord. Enstaka fördjupningar finns och där kanske jag så småningom kan plantera något. Det som jag rensat såg ut så här tidigt i våras då jag mest bara hade klippt bort en del kaprifol och björnbär.

Efter rensning och grävning ser det nu ut som på de här båda bilderna.



Den stora sprickan i berget mitt i den senare bilden är urrensad ned till över en halvmeters djup. Därefter har jag fyllt med grus och där skall sedan planteras bland annat Daphne och låga ginst, liksom en och annan marktäckande alpin. Exakt vad är ännu oklart.

Till vänster skymtar lite buskar som redan planterats. Det är en buskformig cypress och en variegerad järnek. Egentligen borde jag nog ha väntat men de där båda stod i kruka sedan länge, och mådde inte alldeles perfekt. Det var hög tid att få dem i jorden. Nu återstår finputsning och jordförbättring. Jag har lagt på ett skikt med bra matjord men skall tillföra mer mullämnen i form av några säckar barkmull och en del kompost till våren.





3 kommentarer:

  1. Du har då inte legat på latsidan i sommar! Sak bli spännande att se vad du planterar här.
    Hälsningar Nora

    SvaraRadera
  2. Ja, du vet Kenneth, att jag är såå svag för det där med bergshäll och planteringar. Väldigt snyggt får jag lov att säga.
    Menar du att du fyller den halvmetersdjupa med bara grus? Har du kvar jord i gropen?
    Jag har också fått en fantastisk fördjupning på ca 30-40 cm på ca en halv kvadratmeter och funderar över fyllningen till den. Det beror förstås på lite vad jag vill plantera i den - oklart ännu om jag ska ha den mot sol eller skugga. Har ett stenblock som jag kan placera på på sydväst- eller nordostsidan. Har funderat lite på ren sand. Om jag dessutom placerar stenen i mitten av födjupningen får ja en sol- och en skuggsida ,-))!
    Det låter kul med marktäckande alpin. Min Myosotis pulvinaris som "dog" våren 2013 har bildat en matta av tre kuddar. Än har de inte blommat men kanske nästa år?
    Ska bli kul att få läsa vilka marktäckare du planterar. Gentianor är rätt bra också . Bladen täcker rätt så fort en hyfsad yta. Fjällsippsblad likaså.

    Alltid lika trevligt att läsa dina inlägg!
    /Anja

    SvaraRadera
  3. Jag har fyllt med grus i fraktionen 0-4 (s k EU-sand) plus att jag i ytan blandat in och täckt med flis i fraktionen 2-8. En del jord är kvar på djupet eftersom jag inte nådde att rensa ur allt. Det blev smalt längre ned.

    Säkrast att inte redan nu säga något om vad jag skall plantera. Av erfarenhet vet jag att om man exempelvis åker till trädgårdsmässan på Kikeberg eller åker upp till Peter Korn hittar man en massa som man inte visste att man ville ha. Egentligen är främsta syftet med att få dit något som täcker marken att hindra katterna från att se det som sin privata toalett. Det har redan börjat. En växt kom jag på i dag att jag skall flytta dit och plantera längst fram i skrevan. Det är blå taggpimpinell, Acaena saccaticupula. Den verkar bli alltför vidlyftig där den står i dag i ett av mina stenpartier. Den kan nog bli perfekt med sitt fina bladverk som kommer att täcka bra där längst ned.

    Jag har plockat fröer av två sorters tibast, nämligen Daphne oleoides ssp kurdica och Daphne alpina och tänker så till hösten. Av den senare hittade jag i dag, när jag rensade, en självsådd liten planta, som jag redan flyttat dit. Även några sorters ginst har frö och de kommer jag att så. Åtminstone skall jag plantera den markkrypande Chamaecytisus pygmaeus och troligen också Genista radiata. Den senare kan kanske bli lite för stor. Jag får tänka vidare på det. Någon D arbuscula eller liknande blir det nog också om jag hittar någon fin.

    SvaraRadera