lördag 19 september 2015

Än dröjer lite sommar kvar

Så länge det blommar finns sommarkänslan kvar, även om det är "höstblommor" man får njuta av. En typisk senblommande perenn är Eurybia divaricata, skogsaster (tidigare Aster divaricatus). En liten "buske" översållad av blommor som lyser upp lika mycket varje år i september.
 
 
En annan perenn med sen blomning är höstsilverax, Actaea simplex. Här är det två olika plantor. Den ena är sorten 'Brunette' och den andra en frösådd av samma sort. Jag förmår inte se någon skillnad i färg mellan de här båda, så det tycks gå bra att så frö av denna och hoppas på att få en lika vacker avkomma.
 
 
Bland buskarna finns en del som blommar. Frilandshibiskus är en. Det finns flera olika sorter med olika färg och även blomtiden brukar variera. I år är alla, efter den svala inledningen på sommaren, ovanligt sena. Första bilden visar Hibiscus syriacus 'Blue Bird' för att använda det engelska namnet. Annars heter sorten egentligen 'Oiseau Bleu'. Brukar vara den tidigaste sorten men är en hel månad senare än förra året. Den andra bilden visar Hibiscus syriacus 'White Chiffon'.
 
 
 
På många buskar är det bären som är huvudattraktionen så här års, exempelvis hos rönnarna. Bilden visar den utsökta, nyss beskrivna, arten Sorbus rosea. Får rosaröda blommor på försommaren och stora ljust rosa bär på hösten. Fåglarna tycks inte identifiera de här bären som rönnbär och de brukar få sitta kvar tills de faller naturligt.
 
 
Bland lökväxterna är det tidlösedags. De höstblommande arterna kommer nu efter hand. Tidigast hos mig är två arter. Första bilden visar min största favorit, Colchicum autumnale 'Nancy Lindsay'. Andra bilden visar Colchicum cilicicum, taurustidlösa (tidigare C tenorei). Tredje bilden är en närbild på denna, där jag hoppas att det framgår de vinklade ståndarknapparna, som är ett igenkänningstecken.
 


 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar