lördag 4 maj 2019

Aprilväder i maj


Aprilväder brukar man kalla det när vädret växlar snabbt mellan värmande sol och skurar. Så har det varit här nu några dagar. Kulmen i går eftermiddag då det till och med kom en riktigt rejäl snöby. Inte bara lite vitt som flög emellan regndropparna utan ett riktigt snöfall, så pass att det blev vitt på marken. Än ligger det lite fläckvis med snö kvar i skuggan eftersom det bara varit någon enstaka plusgrad under natten.



Annars har våren tuffat på, om än i något minskad takt. Sista floret på lökängen bjuder även det på vitt, fast en lite angenämare sort. De vita kungsängsliljorna och majlöken, Allium zebdanense avslutar lökblomningen nästan helt i vitt. En och annan rosafärgad kungsängslilja finns också men syns knappt på bilden.



I stenpartiet blommar nu en av de enligt min mening allra vackraste blommorna, nämligen alpgentiana, Gentiana acaulis, här en vildinsamlad form från trakterna av Bodensjön. Jag kan aldrig riktigt se mig mätt på de här blomkalkarnas inre. Synd att den inte velat växa till sig mera.



Nu blommar också pionen med tungvrickarnamnet Paeonia mlokosewitschii, svavelpion. Den är inte dålig heller.




I snöfallet känns det lite märkligt med blommande afrikanska buskar. Det är Prunus lusitanica, portugisisk lagerhägg. Portugal ligger väl inte i Afrika invänder vän av ordning. Mycket riktigt men den finns även i Marocko och just denna härstammar därifrån via botaniska.



En annan buske eller träd med associationer till Medelhavet är judasträd. Mitt judasträd kommer dock inte därifrån utan det är en släkting från Nordamerika vid namn Cercis canadensis. Legenden säger att Judas Iskariot hängde sig i ett judasträd då han ångrade sitt svek mot Jesus. Varför man låtit just det här trädet få ett så dåligt rykte och därför också sitt namn är väl oklart. Det har en mycket uppseendeväckande och vacker blomning och borde enligt min mening få beröm för det i stället för att förknippas med historiens mest beryktade svek. Blommorna sitter direkt på stam och grenar och är inte så stora men desto fler. Mycket märklig syn då det blommar. Detta är en egen frösådd och det är i år första gången det blommar. Kanske gillade det lilla trädet förra årets varma sommar!



5 kommentarer:

  1. Det er det samme her med "aprilsvejret" - og det har stået på i flere dage. Her har vi endnu ikke fået hverken regn eller sne, men blot kold blæst og store sorte skyer, og vi kunne sandelig godt bruge noget nedbør.

    Dejligt med blomster i haven midt i snevejret selvom regn nok havde været bedre.

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan förekomma ibland att det kommer snö i april/maj. Det är sällan det kommer så mycket att det blir liggande någon tid. När det gör det är det faktiskt inte så dumt, om det inte är för kallt. När snön smälter sipprar smältvattnet ned i jorden långsamt och bra. Aprilsnö brukar sedan gammalt betraktas som bra för växtligheten just därför.

      Radera
  2. Intressant att få veta om ursprung. Igår läste jag om Cercis canadensis i en engelsk trädgårdstidning, och så idag ser jag den i din blogg! Lagerhägg såg jag blomma när en av sönerna bodde på Gotland. Förra året delades en av svavelpionerna, glad att se knopp redan i år. Fast mina har aningen rosa i sig. Det gör inte mig något, men någon besökare har varit väl oförskämd. Har sått den gentiana och kommer bara lite värme slår första blomman ut. Ser med spänning fram emot fortsättningen. Allium zebadense har sålts, men är osäker om hur det gått i vinter. En som fungerar extremt bra är Allium altaicum,
    God fortsättning på vårsäsongen.
    Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den vanligaste lagerhäggsarten i svenska planteringar är Prunus laurocerasus som kommer från ett område längre österut: Balkan, Turkiet, Kaukasus. Jag skulle säga att 99 procent av lagerhäggarna i Sverige är av den arten. Det finns en massa sorter med lite olika storlek. Jag har bland annat den mycket storbladiga sorten 'Rotundifolia', som faktiskt för en gångs skull blommar i år. Det är inte vanligt. Det skulle inte förvåna mig om växtsystematikerna kommer underfund med att de båda lagerhäggsarterna egentligen tillhör samma släkte. De är väldigt lika varandra. Andra träd eller buskar med liknande utbredning har numera samlats i ett enda släkte, exempelvis cedrarna.

      Radera