onsdag 15 oktober 2014

Återblick, februari - mars

Nu är det dags att gå igenom alla de bilder som tagits i trädgården under säsongen och att erinra sig lite av vad som lyckats bra och kanske också vad som lyckats mindre bra. En mild vinter och en varm vår gav tidig blomning. Februari och mars var vardera fem grader varmare än normalt och april fyra grader.  När man jämför datum på bilder av samma växt mellan åren kan man se att 2014 var det mycket som blommade ett par veckor, upp till en månad, tidigare än vad det brukar.
I februari och mars är det huvudsakligen lökväxter som blommar. Den allra tidigaste 2014 var Colchicum trigynum som stack upp i lökbädden redan den 17 februari, tätt följd av Crocus chrysanthus, bägarkrokus. Colchicum trigynum ser man ibland i vissa böcker under namnet Merendera trigyna. Merendera karaktäriseras av att kronbladen faller isär när blomman utvecklas. Karin Persson, vår göteborgska Colchicumexpert har i sin monografi över släktet Colchicum argumenterat för att det inte finns tillräckliga motiv för att särskilja ett särskilt släkte Merendera.
Den första bilden visar hur C trigynum såg ut i min lökbädd den 17 februari och den andra bilden, som är från ett tidigare år, visar de fullt utslagna blommorna. Den har kommit till mig som vildinsamlad från Armenien via en trädgårdsvän här i Sverige. Den planterades 2007 och har klarat sig bra, odlad i grus, i min upphöjda lökbädd. (På den bilden har också smugit sig in ett exemplar av Colchicum serpentinum)
 
 
Tidiga var i år också våririsarna ; Iris reticulata (våriris), Iris histrioides (snöiris) och hybrider mellan dessa och med Iris winogradowii (gul våriris), som förs samman i den s k Reticulata-gruppen. Ger man dem en placering i jord med god dränering och där det är rimligt torrt på sommaren klarar de sig bra i vårt klimat. Särskilt gäller det de sorter som har inslag av I histrioides i härstamningen. De första började i år blomma redan en vecka in i mars och här kommer en bildkavalkad. Bilderna ger en bra illustration av mångformigheten hos Iris reticulata.
Iris reticulata (KPPZ 90-160). Insamlad vid Turkiet-expeditionen 1990 av Kammerlander, Pasche, Persson, Zetterlund. Inget sortnamn.
Iris reticulata. Insamlad i Armenien; se ovan Colchicum trigynum.
Iris (Reticulata-gruppen) ’Halkis’. Från berget i Halkis i Turkiet.
Iris (Reticulata-gruppen) ’White Caucasus’. Första vita sorten, funnen i ett bestånd av i övrigt purpurfärgade i Armenien.
Även vildtulpanerna i lökbädden blommade mycket tidigt. Den första, som blommade den 24 mars, var Tulipa bifloriformis ’Starlight’. En selektion från arten, som har sin hemvist på hög höjd långt borta i öster i Kirgizistan, Tadzjikistan och nordvästra Kina. Där finns flera stycken liknande arter som bara skiljer sig i obetydliga detaljer, så det kan vara omöjligt för amatören att särskilja dem. Mycket trevlig, tidig och rikblommig liten tulpan, som inte alls är svårodlad i väldränerad, gärna sommartorr jord.
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar