söndag 13 november 2016

Bildredigering 2

Ytterligare bilder tagna i somras. Först kommer här en utmärkt låg och bred buske för stenpartiet. Det är Hypericum buckleii, sydstatshypericum. Den är vildväxande i ett mindre område av södra Appalacherna i USA, precis i gränsområdet mellan North och South Carolina och Georgia. Jag sådde denna 2008 med frö från Göteborgs botaniska trädgård. Deras exemplar kommer från vildinsamlat frö från Transylvanian County, North Carolina. En mycket rikblommig liten buske med klart gula blommor som efter hand mörknar mot orange.


Jag har inte någon särskilt god erfarenhet av storblommiga klematishybrider. Egentligen hade jag gett upp försöken men uppförde härom året i alla fall en liten fristående spaljé, som fick bilda underlag för ett par klematis. Tanken var framför allt egentligen att den skulle få ge lagom skugga till en plats där jag odlade orkidéer. Den funktionen fick jag till bra och hittills har också de båda klematis jag satte klarat sig bra. Här är det sorten ’Red Pearl’, som blommade hyfsat bra i somras.


Exempel på orkidéer som drar glädje av den här spaljéns skuggning är denna: Cypripedium ’Sabine’, en hybrid mellan C fasciolatum och C macranthos. Den är inne på sitt sjätte år och har blommat varje år men tyvärr inte växt till sig som jag hade hoppats. Jag tycker den verkar trivas bättre nu när den skyddas mot högsommarsolen.


Liljorna blommade fint i år. Lilium regale, kungslilja är en gammal klassiker med ursprung i Kina. Beskrevs och namnades av Ernest H Wilson. En av många hundra växter som genom hans försorg kom från Kina till odling i västvärlden.


En annan lilja med helt annat utseende med ursprung från samma område är Lilium lankongense. Inte lika vanlig i trädgårdarna som förra men väl värd att satsa på. Behöver en lucker liljejord gärna i halvskuggigt läge.


Sist men inte minst en av de ljuvaste skuggväxter jag vet, porslinsanemon Anemonopsis macrophylla. Det svenska namnet är på pricken. De hängande blommorna ser ut precis som små mästerverk av Meissen-porslin. Här står den i mitt woodland i full skugga och blommar hur bra som helst. Den har nästan 15 år på nacken och tyvärr har åren medfört att kringstående buskar och träd gjort den lite otillgänglig. Man får tränga sig fram för att hitta den. Värt besväret men jag skulle gärna vilja ha den lite tillgängligare. Vilt växer den i Japan.1 kommentar:

  1. Porslinsanemonen är verkligen ljuvlig. Har inte den ännu men den kommer upp på listan för framtida köp. Att dem blommar i skuggan är ju värdefullt, även om blommorna är små. Liljor tänkte jag sluta med, det är så tråkigt med liljebaggarna.
    //Helene

    SvaraRadera