onsdag 12 april 2017

Vårblomning 17-2

Våren tickar på i rask takt. Det har varit ovanligt varmt de första tio dagarna i april och mycket är tidigt. Gräset är grönt, en del buskar börjar grönska och faktiskt är även vissa björkar som står i varma lägen precis på väg att spricka ut.

Backsippor är en av mina favoriter bland de tidiga vårblommorna och jag har planterat en hel del under de senaste 5-6 åren. Alla har väl inte utvecklats lika väl som den som alltid är tidigast att blomma. Det är Pulsatilla vulgaris ssp grandis, stor backsippa. Den har på senare år infogats som en underart till P vulgaris. När jag planterade den gick den ännu under namnet P grandis.


I lökbädden blommar den fina porslinshyacinten, Puschkinia scilloides. Den kan lätt förvilda sig och växa bra till och med i gräs. Här har den hamnat i min grusiga lökbädd där den trivs bra. Vilt växer den i ett stort område i Västasien, bland annat Turkiet.


I stenpartiet är en av de tidigaste blommande växterna uddbräcka, Saxifraga x apiculata ’Gregor Mendel’. Det är en hybrid med kulturursprung. Här växer den i ett soligt läge men med en stor sten som skuggar en aning mot den hetaste strålningen.


Julrosor har jag planterat många sorter av, men inte alltid varit så framgångsrik. En sort som visat sig mycket livskraftig och blomrik är Helleborus x hybridus ’Gelber Schmetterling’. Namnstatusen är enligt SKUD oklar och sortnamnet är egentligen ett handelsnamn. Den har nu kanske tio år på nacken hos mig och blommar lika fint varje år. Den har dessutom fröat av sig och gett upphov till flera avkommor som blommar med lika fina blommor.


En av de läckraste vårblommorna i trädgården är den lilla fina fransklockan, Shortia uniflora. Den odlas med fördel i eller alldeles invid ett torvblock. Då klarar den sig fint även i ett lite soligare läge. Annars är rekommendationen att den placeras i skugga. Man måste bara vara uppmärksam på att vattna vid torka. Den gillar absolut inte att torka ut.


Slutligen ungersk tandrot, Cardamine glanduligera. Den har jag nog kommenterat flera gånger i mina bloggar. Det är en utmärkt marktäckare i skugga. Bra som undervegetation i en lundmiljö. Den breder ut sig och täcker så småningom allt större områden. Detta är från början en enda planta, som sattes här 2002 och då kostade 60 kronor. Nu täcker den ett område på cirka tre kvadratmeter. Det som verkade dyrt för 15 år sedan har gett bra valuta för pengarna! Tyvärr är den av någon anledning fortfarande ovanlig i handeln. Något som borde ändras snarast.2 kommentarer:

  1. Den ungerska tandroten var en ny men trevlig bekantskap. Synd att den är ovanlig om den är bra och pålitlig. Får hålla ögonen öppna.
    //Helene

    SvaraRadera
  2. Ungersk tandrot är fantastiska tycker jag. Tyvärr misslyckades jag med den jag köpte för några år sedan, men jag får väl hålla ögonen öppna på växtmarknader framöver och förhoppningsvis hitta någon ny.

    SvaraRadera