onsdag 3 maj 2017

Vårblomning 17-3

Efter en mild vinter med bara enstaka köldknäppar och en mild mars var förväntningarna stora på en tidig vår då april inleddes näst intill rekordvarmt. Två veckor in i april förbyttes värmen mot sibirisk köld och andra halvan av april blev betydligt kallare än normalt med ett flertal frostnätter. Växtligheten kom helt av sig och stod och stampade fram till Valborgshelgen då värmen gjorde sitt intåg på bred front. Allt som stått stilla i ett par veckor exploderade med ens. Magnolian ’Wada’s Memory’ som stått med halvt utspruckna knoppar blev nästan över en natt helt vit av fullt utslagna blommor. Bild tagen från grannens tomt över växthustaket.


En backsippa, den alltid tidiga Pulsatilla vulgaris ssp grandis’, har nu blommat nästan en hel månad och först nu kommer andra efter. Här är det den röda fina Pulsatilla vulgaris ’Röde Klokke’ som äntligen efter lång tvekan öppnat sina knoppar ordentligt.


Hundtandsliljorna är på gång och först är den japanska arten Erythronium sahohime som blommar troget år för år men som gärna kunde få växa till sig lite mer med förhoppningsvis flera blommor. Men man kan likväl inte vara annat än nöjd tycker jag, när man böjer sig ned och tittar noga på den här läckra blomman.


Nu börjar också rododendronblomningen så smått. Först brukar Rhododendron pemakoense vara men den hade tyvärr till skillnad mot de flesta andra väldigt dålig knoppsättning föra året och har bara enstaka blommor som knappt är värda en bild. Nummer två har desto fler blommor. Det är Rhododendron ’Topsi’ med djupröda knoppar som bleknar mot rosa när blommorna åldras. En hybrid mellan R yakushimanum och R forrestii från Hachmann.


På lökängen har nu de tidiga lökarna ersatts med flor nummer två, huvudsakligen narcisser och pärlhyacinter. Efter det kommer kungsängsliljor och Allium men de dröjer ett par dagar till.


 Jag har ett ställe i branten söder om tomten där det finns möjlighet att lite lättare ta sig upp. Det har jag märkt är rådjurens favoritpassage från söder på vintern och de hamnar rätt upp i smörgåsbordet med rododendronknoppar på låga buskar. Jag har ett tag tänkt att stänga till där för att minska rådjurstrafiken och helst med något i buskväg som är riktigt taggigt. Den städsegröna Berberis julianae är ett mycket bra alternativ och vid mitt Tysklandsbesök veckan efter påsk hittade jag en liten planta av denna. Nu planterad och det skall bli spännande att se om den kan göra någon nytta. Vi hade en sådan buske i vår förra trädgård och den var det minsann inte nådigt att trängas med. Fullt med tretaliga tornar på berberisvis upp till fem cm långa och stenhårda.


1 kommentar:

  1. Ja, nu går det undan i trädgården. Det som var (nästan åtminstone) en gråbrun trädgård för en vecka sedan är nu plötsligt grönt och fräscht och det har börjat blomma både här och där.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera