onsdag 28 mars 2018

Vintern gör comeback


I år visar sig vintern ovanligt efterhängsen. Ibland gör den reträtt ett par dagar men återkommer ideligen med förnyad kraft. Senaste rycket kom i går natt med över fem centimeter nytt snötäcke här i Göteborg, när det gamla nästan helt smält bort, i alla fall där solen kommit åt. På landet kom det inte lika mycket nysnö men där ligger å andra sidan snön decimetertjock på norrsidan. Södersidan är i princip snöfri även efter gårdagens snöfall som redan smält bort där. Den här våren artar sig alltmer som skräckvåren 2013. Hoppas inte att det får samma negativa effekter i trädgården.

Jag var där ute för precis en vecka sedan, då det var en riktigt solig och varm dag. Då hittade jag flera lovande vårtecken och läste då också i SMHI:s prognos att nu skulle snart vårvärmen anlända. Jag såg fram mot att ungefär i dag skulle jag kunna njuta av fullt utslagna snökrokusar. Så här såg det ut då.Idag kunde jag tyvärr konstatera att rådjuret som går där hade tyckt att det behövde mina krokusar i magen i stället. Alla blommorna var helt avbetade. I stenpartiet växte lite spridda självsådda bägarkrokusar. Inget som rådjuret ännu hittat. Det blir spännande att se framåt påsk om de får stå kvar. Av någon anledning tycks de gula inte vara lika frestande.


I lökbädden står våririsarna beredda att slå ut helt. Det behövs bara ett par lite varmare dagar så kommer de. Första bilden visar nyplanterade Iris ’Katharine Gold’, som är en mutation av den kända ’Katharine Hodgkin’, som mist den blå anstrykningen i blomman och nu närmat sig den ena föräldern, gul snöiris. Den andra är en nära släkting, ’Sheila Ann Germaney’. Den brukar vara nummer ett men kanske blir nummer två i år. Jag återkommer väl med bilder på de fullt utslagna blommorna.I lökhuset är det snabb utveckling nu. Här kommer bilder tagna i dag på Colchicum szovitsii ’Pink Form’, Colchicum szovitsii ’Snow White’ och Crocus cvijicii. Det behövs lite sol för att de skall öppna sig helt och jag var där på förmiddagen då solen ännu inte når dit.    


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar