måndag 18 februari 2019

Lite vår


Snö och vinter blev lyckligtvis kortvarigt. Sista veckan i januari var vintrig. Sedan blev det plusgrader och den 6 februari brakade Spanienvärmen in, som kvällstidningarna brukar skriva. 5-6 grader dygnet runt eliminerade raskt de sista hopskottade snöhögarna och de tidigaste vårblommorna började lysa allt mer i rabatterna. Den mulna kyndelsmässodagen spådde rätt. Våren tycks komma tidigt. Om man skall gå efter SMHI:s vårdefinition infaller våren den första av sju dagar i följd med dygnsmedeltemperatur över noll. Dock tidigast den 15 februari. Så som det ser ut nu började alltså den meteorologiska våren just den 15.

Besök på landet i dag gav en del i form av blomning. Lökängen, som ligger i norr med skugga under våren då solen står lågt, har inte kommit så långt än. En ynka liten gul krokusblomma och några snödroppar. Krokusen är en bägarkrokus, Crocus chrysanthus och snödroppen är en turkisk snödroppe, Galanthus elwesii.



Går man till andra sidan huset, alltså till södersidan är det lite mer som blommar. I lökbädden där är som vanligt Colchicum trigynum först ut. Den blommar mestadels i mitten av februari. Så även i år. Solen var en aning beslöjad så blommorna ville inte öppna sig.


I ett buskage i närheten växer en hel del snökrokusar. De är också på gång men inte heller de ville öppna sina blomkalkar.


Cyclamen coum, dvärgcyclamen, är en pålitlig vinterblommare och här på södersidan har ett par sådana blommat ett bra tag nu. Detta är troligen självsådda fröplantor från några knölar jag placerade här för säkert 20 år sedan. Det har aldrig utvecklats till någon större rugge men det brukar alltid finnas några blommor att njuta av i februari eller ibland i januari.


Bland buskarna är det bara trollhassel som blommar än. Här är det en japansk trollhassel, Hamamelis japonica. Den lyser inte med så flashiga blommor som en del av de hybrider som säljs. Jag tycker om att föröka själv och denna är sådd med frö från Göteborgs botaniska. Det ger mig extra tillfredsställelse att se en buske växa upp och blomma – en buske som jag följt från de allra första hjärtbladen. Då gör det inget att blommorna är något mindre.


Inne i stugan har jag för närvarande några krukor med lökar, som egentligen hör hemma i lökhuset. Jag fick lökarna sent levererade i höstas och valde därför att efter plantering låta dem stå inne. Jag ville inte riskera sträng kyla innan de hunnit rota sig. Nu blommar en av dem, nämligen den pyttelilla narcissen Narcissus romieuxii ssp albidus v zaianicus.



4 kommentarer:

  1. Verkar ju lovande. Här har snödroppar, vintergäck och en och annan krokus slagit ut. Fråga mig inte om sorter för här flyttar allt på sig, så man vet inte från det ena året till det andra vilka det är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har tidigare inte planterat annat än enstaka snödroppslökar och inga vintergäck alls. I höstas satte jag 25 lökar av Galanthus nivalis 'Charlotte' på lökängen. De har bara nätt och jämt kommit upp och blommar inte riktigt än.

      Radera
  2. Har två trollhasselplantor. Den ena köpt, den andra sådd. Den sådda är så mycket mer värdefull för mig.
    Fint att se lite "vår".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är alltid lite speciellt med det man sått själv, särskilt då man får vänta länge innan man får belöning i form av blommor.

      Radera