lördag 6 april 2019

Så kom värmen


Torsdag-fredag gav vårens hittills varmaste dagar här i Göteborgstrakten. Temperaturen hos mig på landet var uppe och snuddade vid 20-gradersstrecket. Officiellt fick Göteborg under torsdagen enligt SMHI 19,1 grader. Högsta uppmätta temperaturen hittills den här våren i Sverige. Jag hade en aning om vad som skulle komma och valde att göra den första övernattningen på landet. Det brukar jag se som invigning av våren och det brukar firas med ett glas billigt bubbel.

Nu är det full fart också på ogräset. Alla de fröer som inte grodde under torkan kom igång med regnet under hösten. Jag orkade inte rensa då, vilket nu får ses som ett misstag. Det gäller att få bort det som blommar tidigt, så att inte det hinner fröa av sig. Det blev alltså mycket rensning i den varma solen.

I stenpartiet står nu Corydalis malkensis i full blom. Många fröplantor har det hunnit bli. Jag kan inte nog berömma den här växten. Blommar före det mesta, sprider sig lätt men stör inte på minsta vis eftersom den vissnat ned, när resten av växterna kommer igång.


På lökängen är det dags för det andra floret med främst narcisser. Några har kommit igång ordentligt men jag väntar på flera.


Fritillaria raddeana, halmgul kejsarkrona hade just börjat visa färg vid en tidigare blogg. Nu är den helt utslagen.


I närheten av den finns en av de tidigast blommande buskarna, Abeliophyllum distichum, vinterbuske, som ibland kallas vit forsythia. Den är inte nära släkt med forsythia även om den tillhör samma växtfamilj. Vilt återfinns den i Korea. Namnet kommer från att den blommar tidigt på bar kvist och att blommorna till formen påminner om forsythia fast vita och betydligt mindre. Busken är ung och än så länge liten. Den växte trots torkan väldigt bra i somras och satte mycket knopp. Än är det dock långt innan den är fullvuxen.



 Stachyurus chinensis ’Celina’, kinesisk pärlsvansbuske,  är en ovanlig buske som förtjänar betydligt mer uppmärksamhet. Jag köpte den förra året från B’Ströö i Byxelkrok på Öland och den är ännu för ung för att vara någon riktigt bra representant för arten. Den behöver flera år till på nacken innan man kan se potentialen på riktigt. Så småningom blir den minst 2 meter hög. I Göteborgs botaniska finns en syster till den från Japan, nämligen Stachyurus japonica som blommar fint varje år tidigt på våren. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar