tisdag 5 november 2019

Stadsliv


Nu är jag sedan en månad åter etablerad i lägenheten i stan med allt vad det innebär av ett ganska annorlunda liv. Skönt med värmen och ljuset. Man blir raskt bortskämd med närheten till affärer och restauranger. Inte riktigt lika problematiskt nu, om man märker att man glömt att köpa mjölk då man börjar laga mat. Några minuters rask promenad till en av de närliggande livsmedelsbutikerna så är det fixat. På landet har jag en biltur på en kvart till närmaste affär. Då får man planera lite bättre!

Trots allt präglas oktober ändå rätt mycket av landet och trädgården. Det är en hel del som skall fixas inför vintern, sådant som det är lite för tidigt att göra i september. Därför blir det många besök på landet, även med en del övernattningar om vädret är hyfsat. Ett arbete som jag försöker göra är att kratta löv. De fallna höstlöven på gräsmattor och trädgårdsgångar är en viktig resurs som inte får slösas bort. I rabatterna får gärna löven ligga kvar över vintern, men i övrigt har de sin plats på komposten. Dumt om de får ligga kvar och blåsa ut i skogen eller till någon granne. Jag har besökt landet i dag och krattat upp det sista. Nu är komposten full med cirka två kubikmeter löv. Nästa höst har de tillsammans med lite annat trädgårdsavfall omvandlats till fin mulljord att använda i rabatterna för jordförbättring.

Lite roligt att se när man kommer ut i oktober att inte all blomning är över. Det finns en hel del smått och gott som blommar sent om än inte lika praktfullt som det kan vara på sommaren. I lökbädden blommar ännu Crocus hadriaticus ’Jumbo’. En riktigt fin höstkrokus som håller upp sina blommor stadigt och fint till skillnad mot många arter där blommorna gärna lägger sig ned. C hadriaticus kommer från Grekland och det finns flera varieteter med lite olika färg. Den behöver en väldränerad gärna torr plats under sommaren men är annars fullt odlingsbar i vårt klimat.


En annan lite vanligare höstkrokus är Crocus speciosus. Den brukar till skillnad mot den förra gärna falla omkull. Här står ett par nyuppkomna blommor raka som spjut. Sorten heter ’Conqueror’. Den är inte lika känslig för sommarfukt som den förra.


En senblommande perenn är Symphiotricum lateriflorum ’Horizontale’. Grenaster på svenska och tidigare liksom andra höstastrar förd till släktet Aster. Frisk och fin i jämförelse med många andra höstastrar, men kanske lite i senaste laget då det gäller blomningen. Jag har funnit att den trivs bäst om den står i ett skuggigt norrläge där jorden inte torkar ut. Det gör tyvärr att den blommar ännu senare än om den ville trivas på en solig och varm plats. Varma höstar kan den blomma tidigt i oktober men vid svalare hösttemperaturer händer det att den inte börjar blomma förrän sent i oktober och en bit in i november. Då börjar risken för hårdare frost öka, vilket skadar blommorna.


Det är inte bara blommor som lyser upp i trädgården så här års. Färgglada bär är också fina, om de bara får vara kvar för fåglarna. Sorbus rosea, rosa cashmirrönn, med sina rosa bär lockar inte och sitter kvar helt oförändrade. Fåglarna tycks ha svårt att förstå att det rör sig om en sorts rönnbär.


Daboecia cantabrica, irländsk ljung har blommat i flera månader nu och det finns en hel del blommor kvar. En mycket tacksam och blomrik liten buske, som tyvärr är dåligt härdig.


Papaver cambricum, engelsk vallmo, sprider sig rikligt med frö och kan på fel plats betraktas som ett ogräs. Jag planterade några exemplar för längesedan i trädgården och nu finns den nästan överallt. I stenpartiet är jag inte så förtjust i den, så där kämpar jag med att rensa bort den. I lite mera vilda partier får den gärna breda ut sig. Fröplantorna kan variera en del i färg från rent gult, hela vägen till orange. Har tidigare förts till släktet Meconopsis.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar