torsdag 28 november 2019

Vintern nalkas


November började kallt men efter hand har temperaturen krupit upp till en aning behagligare nivåer. Nu utlovas kyla under den närmaste femdygnsperioden och kanske till och med snö. Inget som jag ser fram emot. Under de sista veckorna på landet röjde jag i ordning en ny planteringsbädd intill trappan upp emot huset. Där har sedan mycket länge funnits ett par prakttrybuskar (Weigela av okänd sort). De senaste torrsomrarna har gått illa åt de här gamlingarna och runt dem hade diverse ogräs och sly fått härja fritt. Jag började med ambitionen att klippa ned buskarna och rensa upp lite runt dem men bytte inriktning när jag insåg att det knappast skulle bli särskilt snyggt. Buskarna var mer än 60 år gamla och vid närmare påseende tyckte jag att de var mogna för pensionering.

Det blev alltså ett större röjningsarbete än jag ursprungligen tänkt mig, men nu har jag ett nyröjt område på ungefär fem gånger tre meter att plantera på. I kanten finns en bambu och jag avser att i rad med den plantera några buskar, som får bli en liten avgränsning mot grannen. Det är ganska skuggigt vid trappan och jag vill gärna ha något som står emot ogräs och inte kräver alltför intensiv skötsel. Efter moget övervägande kom jag fram till att det nog kommer att passa bra med en hostarabatt, gärna några lite större sorter. Så efter att ha anlänt till stan har en del tankemöda gått åt till att skissa upp den här planteringen och fundera lite på sorter. Nu har jag en preliminär plan klar.
För en dryg vecka sedan gjorde jag årets sista riktiga trädgårdsinsats, då jag planterade ett femtontal lökar, som jag inköpt på rea från England, i kruka. Krukorna står nu i mitt lökhus och jag håller tummarna för att vi skall få hyfsat mild period fram till jul så att de skall hinna rota sig ordentligt innan vinterkylan kommer på allvar med minusgrader. De närmaste dagarna verkar inte så lovande men prognosen lovar mildare väder i nästa vecka.

Annars kommer den närmaste tiden att gå åt till att gå igenom sommarens foton, som sparats i tillfälliga album. Vintern brukar jag ägna åt att redigera, sortera och placera in i mera permanenta album, där det skall vara lätta att hitta. Här kommer några stycken, som jag tror att jag inte publicerat i min blogg tidigare.

Den första är en liten låg ömtålig halvbuske som står i stenpartiet. Namnet är Glandora diffusa ’Grace Ward’ , bergstensfrö, (tidigare Lithodora). Dess blommor är bland det blåaste som finns i trädgården, men den är på gränsen i fråga om härdighet. Jag har försökt med den ett flertal gånger i vår förra trädgård i zon 2, men där blev den mycket kortlivad. Här har den nu klarat två milda vintrar och i år skall jag försöka komma ihåg att för säkerhets skull täcka med lite granris, mest som skuggning. En mycket trevlig krypande buske som blommar i stort sett hela sommaren. När jag gjorde en kort visit på landet i går såg jag att den fortfarande blommar.


Magnolia ’Spectrum’ blommade mycket i våras men någon bild fick inte plats i något blogginlägg. Här kommer i alla fall en bild på det lilla trädet, när det blommade som mest.


En ung buskpion, som enligt uppgift från försäljaren skall vara en vildinsamlad Paeonia rockii ssp linyanshanii från Kina blommade nu för första gången. Utsökt blomma men om det är en äkta rockii kan kanske ifrågasättas. De anses ofta, även i det vilda, ha hybridinslag.


Slutligen Rhododendron yakushimanum ’Koichiro Wada’. Den bästa (?) klonen av den vackraste (?) bland rododendron.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar