söndag 16 oktober 2022

Hösten är här

 

Att hösten är här sedan ett tag är det väl ingen som tvivlar på. Men faktum är att här längs Västkusten bland annat, är det fortfarande enligt meteorologisk definition sommar. Dygnsmedeltemperaturen överstiger fortfarande tio grader och det är fortfarande fullt acceptabelt med enbart en sommarjacka dagtid. Jag har sedan ett par veckor flyttat in till stan men det blir en och annan tur till landet, bland annat för att se till de krukodlade växterna som ännu står ute. Samlade under tak på altanen för att så småningom få komma in för vinterförvaring.

Träd och buskar är i alla fall helt på det klara på att hösten har anlänt. Vinterförberedelserna har kommit långt och en hel del löv har redan fallit. Andra har höstfärger i olika nyanser. En av de allra klarast lysande är vingad benved, Euonymus alatus ’Compactus’. ’Compactus’ är en varietet som växer lite lägre och mer kompakt än arten.

Jag har inte hunnit fånga så mycket höstfärger på bild i övrigt. Löven faller ofta snabbt och då får man njuta av dem ett tag på marken i stället. Här en gräsmatta som omvandlats till lövmatta. Mest är det blad från min katsurahybrid som fallit.

Bland löven kan det dyka upp blommor också. På min lökäng har jag planterat några höstblommande krokusar och här tittar Crocus banaticus, iriskrokus, upp bland vissna päronlöv. Jag trodde aldrig att den skulle klara sig i konkurrens med gräset men det har gått bra och den förökar sig lite sakta. Jag har en vit också en bit bort men den var inte riktigt utslagen när jag tog den här bilden.

När löven fallit kan det i vissa fall finnas prydliga bär i stället. Snyggast av dem alla är Callicarpa bodinieri, glasbär som den numera heter. Sorten är ’Imperial Pearl’. Den behöver fuktighetshållande jord och har inte mått alldeles perfekt de senaste väldigt torra somrarna. Jag måste nog försöka vattna den lite om torkan fortsätter. Jag har lite svårt att nå dit med slangen.

Sena höstblommande perenner finns det också att glädja sig åt så här års. En sådan är höstbräcka, Saxifraga fortunei. Det finns ett flertal sorter av den med rätt varierande utseende på blommorna. Detta är den rena arten. Även den kan ha lite problem med torka. Jag har under årens lopp mist rätt många sorter av den på grund av olämplig placering. Här verkar den trivas utmärkt. Den är i princip skuggad hela dagen.

Några hibiskusblommor har hängt med ända till nu. Hibiscus syriacus ’White Chiffon’ är namnet och den har blommat enormt mycket i år. Jag kanske inte är helt nöjd med blomfärgen. Jag har flera andra i andra färger och ville gärna ha en vit. Men jag hade tänkt mig att det skulle finnas någon liten färg i mitten som bröt av. Nu är den helt vit vilket jag tycker ser lite tamt ut.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar