onsdag 3 augusti 2022

Lite ur perennsortimentet

En sommar som till skillnad mot de senaste 5-6 åren har bjudit på nederbörd i tillräcklig grad för att inte behöva vattna i rabatterna. Ganska svalt för det mesta men några riktiga värmeböljor. Det har passat växtligheten bra. Allt har växt bra och blommat rikligt. Så bra att jag nu måste röja en hel del för att öka framkomligheten. Jag har inte varit särskilt flitig med kameran men nu när vi går in i sommarens andra halvlek har kameran kommit fram igen.

Ett skäl till det är utvecklingen av ett par orientstormhattar, Aconitum orientale. Som vanligt är det botaniska som är frökällan och de blev sådda 2014 och grodde alltså 2015. Efter några år i kruka planterades de ut för fyra år sedan. Först var tillväxten måttlig, beroende antagligen på torkan. Förra året tog de fart och växte enormt. Då dock bara blad. I år kom även blommorna. Jättehöga stänglar med massor av vita stormhattsblommor. De reser sig mot skyn en bra bit ovanför mitt huvud till över två meters höjd. När de växt färdigt insåg jag att här måste kameran komma fram. Hemort för den här arten är Kaukasus och Turkiet. Jag har planterat den på två ställen, båda med skugga mitt på dagen. Passar uppenbarligen bra.


Inte långt därifrån blommar en annan perenn för första gången. Det är Yucca filamentosa, fiberpalmlija. Ja, egentligen är det inte helt korrekt att säga att den blommar för första gången. Det är nämligen ett sidoskott från ett exemplar som växte i mitt stenparti. Där blommade den. Den rosett som blommat vissnar ner och nya sidorosetter växer upp. I stenpartiet tyckte jag att den tog för stor plats när den började breda ut sig i sidled. Så jag grävde upp den där och tog vara på ett antal sidoskott, som hamnade, dels i en vanlig perennrabatt där det fanns gott om plats, dels i krukor som jag gav bort. Två stycken finns kvar i perennrabatten i rätt väldränerad jord. De har så småningom växt ganska bra, men först i år kommer det blommor på en av dem.

Annars är det dagliljetid. Många sorter blommar i juli-augusti. Bilder på några av dem. Den första har en något annorlunda färgsättning och heter ’Destined to See’. Även den andra har lite speciella färger och heter ’Daring Dilemma’.  Ibland undrar man hur det går till när man hittar på namn på alla sorter. Den tredje har lite smalare kronblad och är mörkt röd i färgen. Namnet är ’Crimson Pirate’. Slutligen är det sorten ’Joan Senior’ med en väldigt läcker gul färg. Det kommer ideligen nya sorter och gamla försvinner ur handeln.





Slutligen en liten Astilbe som inte direkt tillhör de spektakulära, men som jag uppskattar mycket. Det är Astilbe (Simpilcifolia-gruppen) ’Sprite’. Ett sätt använda den är, som jag hade den ursprungligen, som  kantväxt i en större perennrabatt. Den rabatten har jag av olika skäl avvecklat och nu har jag bara ett par exemplar i en skuggrabatt. Tyvärr tycks det omöjligt att få till blomfärgen på bild så att det stämmer med verkligheten. Den är egentligen svagt rosa men blir vit på bild, när och hur man än fotograferar den. Åtminstone är det så för mig. Även för många andra, inser man, när man ser bilder på internet.




2 kommentarer:

  1. Hej Kenneth! Roligt att titta in här och se vad du har att visa. Stormhatt är jag numera rätt "storm"förtjust i. Den vita orientalearten ser riktigt fin ut. Vet inte varför jag har något emot dagliljor - kanske för att de kräver daglig tillsyn. De vissna blommorna är så extremt fula. *Sprite' har jag med. Haft den nu i "100" år , typ, och den är minst sagt spektakulär. Den är så iögonfallande vacker - en rejäl rugge numera.
    Själv har jag slutat att blogga och håller mig till FB. Roligare och ger mer utbyte. Nu, när jag inte har längre några nya projekt i trädgården, utan ser och utvärderar det jag har, så har innehållet i alla inlägg tunnats ut. En ny trädgårdsfas - "den mogna trädgården", som Karin Berglund uttryckte det. Hoppas att allt är bra med dig och att du får och kan njuta frukterna av ditt "slit" i trädgården. Fast, det är väl sällan vi själva upplever våra trädgårdsambitioner som "slit". Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag mår bra. Man blir lite tröttare numera när de gamla musklerna ansträngs. Men jag är inte rädd för att bli trött. Jag tror inte att det är farligt - tvärtom. En anpassning jag gjort i år är att jag bytt ut min gamla handkörda gräsklippare mot en batteridriven. Det är jag nöjd med.
      När det gäller dagliljor har du rätt i att många sorter har fula blomrester. Men det varierar. Den gula på den sista bilden har blommor som nästan försvinner direkt när de vissnar. Men vissna blommor är inget som stör mig så mycket. Jag tittar på dem som ännu inte vissnat.

      Radera