tisdag 25 april 2023

Liten vårexposé

 

Jag har inte skrivit något här sedan i februari, då jag gick igenom en del gamla bilder från 2022. Sedan dess har våren gjort sitt intåg i trädgården och som vanligt har det också förekommit ett par bakslag. Exempelvis har temperaturen för tillfället krupit tillbaka till en bit under tiogradersstrecket efter en påskvecka med sol och näst intill sommarvärme. Temperatur på strax över 20 satte riktigt ordentlig fart på växtligheten och björkarna står nu gröna.

Jag tänker att det kan vara dags att starta upp bloggandet igen. I dag känns det inte så frestande med utevistelse, så då vill jag passa på, att med några bilder visa vad som hänt den här våren. Vintern inleddes kallt i december men blev sedan precis så mild som vi vant oss vid numera. De första vårblommorna på lökäng och i rabatterna började synas redan i februari. Så exempelvis våririsen Iris reticulata. Det är sorten ’Pixie’ som alltid är tidigast. Då händer allt som oftast att blommorna får sig ett täcke med snö. Inte så mycket snö den här vintern, men naturligtvis kom det plötsligt ett rejält snöfall en vecka in i mars. Den 12 mars hade det mesta tinat bort och då tog jag den här våririsbilden.


Resten av mars blev varmare och krokusarna på lökängen kunde slå ut sina blommor så småningom. Den 2 april hade bägarkrokusar och snökrokusar börjat blomma över men vårkrokusarna stod som finast. Då tog jag den här bilden med min telefon. Inte så bra bildkvalitet men man känner verkligen våren i bilden.


Mycket annan vårblomning drevs fram tidigt i år under bland annat de varma marsdagarna i mitten av månaden. Så exempelvis svällde knopparna på en Rhododendron calophytum-hybrid som ofta lockas fram tidigare än vad som är helt nyttigt för den. Förra året exempelvis hann den slå ut sina blommor i slutet av mars, varefter en frostnatt brände dem helt och hållet. I år var den vid samma tid inte riktigt lika långt kommen men knopparna stod just i begrepp att öppna sig då det kom ett bakslag med flera nätter med nedåt 4-5 minusgrader. Det blev ett lustigt fenomen där större delen av knopparna frös men enstaka blommor klarade sig och slog ut. Här på bilden ser man två utslagna blommor men resten av blomklasen är kvar i den frusna knoppen. Den här hybriden har inget namn. Den är ett resultat av en korsning som gjort av en person i rododendron-sällskapet och jag har tyvärr inte koll på vilken den andra föräldra-arten var.


En av mina favoriter bland de vårblommande lökarna är pärlhyacinter, släktet Muscari. Här finns massvis med sorter i olika färgnyanser och de sprider sig tacksamt. De korsar sig också en del så man hittar nya ”sorter”. Bladen kommer tidigt, ibland redan på hösten och kan därför vara lite lockande för rådjuren. Men det brukar inte vara så farligt och när blomningen kommer finns det tydligen annat som smakar bättre för då får de vara i fred. Här i lökbädden har det blivit många olika sorter i flera olika nyanser. Narcissus scaberulus står mitt ibland pärlhyacinterna och lyser gult.



1 kommentar:

  1. Fine vår-billeder fra din have trods tilbageslag med koldt vejr ind imellem. De små løgvækster er altid driftsikre og giver mange glæder.
    Her er det også koldt igen med en kraftig blæst og lidt regn, men det skal nok blive rigtig dejligt snart.

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera