torsdag 9 februari 2023

Ännu mera bildarbete

 Jag fortsätter genomgången av mina oredigerade bilder från 2021. Nu har jag kommit till bilder från maj/juni. Jag inleder med gult treblad Trillium luteum, en ovanlig färg i släktet. Den här arten är endemisk i Great Smokey Mountains, en del av bergskedjan Appalacherna i östra Nordamerika. Skogsväxt som växer bra i mullrik lövkompost i halvskugga. Bild från den 25 maj.


Rhododendron ’Hans Scholl’ tillhör gruppen japanska azaleor. Det är en grupp med vintergröna eller halvt vintergröna, småväxta, småbladiga hybrider, där främst arterna R kaempferi och R kiusianum ingår. Bild från 2 juni.


En annan azalea i den här gruppen är den vitblommiga ’Feenkissen’. Bilden på denna är från 14 juni.


Paeonia rockii ssp linyanshanii köpte jag före pandemin på trädgårdsmässan i Kiekeberg i Hamburg. Säljaren uppgav att den härrörde från vildinsamlat material i Kina. Även om det är så, kan man inte vara helt säker på att det rör sig om den rena arten. De kinesiska buskpionerna har odlats i hundratals år och de har sedan länge korsats med varandra. Man kan därför aldrig var säker på att det inte är en förvildad hybrid från långt tillbaka i tiden. Blommorna är i alla fall precis så vackra som de skall vara. Bild från 2 juni.


Acer palmatum ’Dissectum’ flikbladig japansk lönn är min favorit bland de japanska lönnarna. Låg och tätvuxen med finflikade blad. Den får fin röd höstfärg och är mycket tålig. Den är också bland de vanligaste och är lätt att hitta i handeln i Sverige. Egentligen ingår den i en större grupp av liknande lönnar vid namn Dissectum-gruppen.


Calycanthus x raulstonii ’Hartlage Wine’ har jag beskrivit flera gånger tidigare tror jag. Den står inklämd med andra buskar så det är svårt att på bild fånga hur busken ser ut i sin helhet. Här ser man i alla fall en stor del av den. Bilden är tagen 15 juni.


Cotoneaster subadpressus, snöbergsoxbär finns nog inte odlad särskilt mycket i Sverige i privatträdgårdar. Denna härrör från botaniska trädgårdens expedition till Kina 1993, som gick under benämningen KGB. Den finns i ett mindre område i norra Yunnan-provinsen och i delar av Sichuan. Lågväxt, närmast krypande och halvt eller helt vintergrön. Blomningen följs av massor av orangefärgade bär. Bilden tagen den 15 juni.


Glandora diffusa ’Grace Ward’, bergstenfrö, är en bra stenpartiväxt för oss som gillar blått. Det är inte så vanligt med riktigt blåblommande mattbildande växter. Den är anspråkslös då det gäller jord men gillar inte stående väta. Har en viss tendens att brännas av solen under vårvintern. Lite nedstucket granris som skuggar kan vara bra. Bilden tagen den 14 juni.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar