söndag 6 augusti 2017

Rundvandring 17-1

För exakt tio år sedan, alltså år 2007 gjorde jag en rundvandring på tomten med kameran och tog bilder för att dokumentera hur det såg ut på olika ställen. Då var huvuddelen av den del av tomten som låg norr om huset uppodlad och iordninggjord efter årtionden av försummelse. Här hade ungefär hälften en gång varit jordbruksjord och sedermera trädgård med rosor, perennrabatter och grönsaksland. På 1990-talet då vi tog över stugan hade de här odlingarna inte skötts om något vidare under flera år. Resten av tomten som låg söder om huset hade i stort sett aldrig varit uppodlat utan det var en minst sagt vildvuxen ”naturtomt”. Här var mycket berg och inte någon speciellt bra odlingsjord.
När jag gick runt med kameran 2007 hade jag gjort i ordning lite på södersidan, bl a ett stenparti och plantering av en del rododendron och andra buskar. För ett par veckor sedan satt jag med datorn och gick igenom de här tio år gamla bilderna. Jag beslöt att göra om samma sak, alltså gå runt med kameran och försöka ta bilder på ungefär samma ställen som då. Inte helt lätt eftersom det hunnit växa till sig en hel del. Här kommer jag i alla fall att visa de här nya bilderna för dem som kanske är intresserade och som möjligen kan få något tips. Det är så många bilder att jag delar upp det på tre blogginlägg. I några fall visar jag också jämförelsebilder från 2007.

Så här ser det ut då man kommer på vägen upp mot vår tomt. Plasttältet i bakgrunden tillhör en grannfastighet. Andra bilden är samma ställe 2007.Till vänster svänger man upp mot vårt hus. Träd- och buskpartiet till vänster om vägen har jag planterat. Den stora björken är vild och har stått där minst sedan 50 år.


Till vänster kommer man ned till norrsidans trädgård. Här har mycket växt sig stort sedan 2007.  Här finns norr om växthuset en perennrabatt i halvskugga med pioner, liljor och hosta bland annat.


Via en backe uppåt passeras ett stort gammalt rododendronparti och därefter kommer man upp till det här buskpartiet framför huset. Andra bilden från ungefär samma ställe 2007. Som synes har det nog växt lite i mesta laget. Här kommer en del att sågas bort i höst eller till våren.Den här trappan gjorde jag 2008 och den ersatte en gammal trappa som började kännas lätt riskabel för gamlingar. Så långt norrsidan. Jag fortsätter nästa gång på andra sidan huset.


2 kommentarer:

  1. Det är inte dumt att göra så här. Man märker inte hur stora saker har blivit förrän man jämför. Ofta tycker man ju att det går för långsamt.
    //Helene

    SvaraRadera
  2. Ibland, nej för det mesta, ångrar man att man inte tagit foton när man flyttade in, för jämförelse med hur det ser ut idag. Alltid lätt att vara efterklok. Ska bli spännande att se nästa

    SvaraRadera