torsdag 5 juli 2018

Högsommarblomning


Rubriken antyder kanske en viss blomprakt men så är inte fallet i år. De liljor som brukar blomma vid den här tiden gör i och för sig det, men blomningen är rätt mager. Jag antar att det har att göra med torkan och värmen. Liljor är under vegetationsperioden väldigt törstiga och i år ha de inte haft mycket att släcka törsten med. Jag har inte vattnat i liljebäddarna utan vattnet i brunnen har reserverats för annat. Min djupborrade brunn har i och för sig aldrig svikit men en viss försiktighet känns behövlig.

I morse skedde i alla fall en första liten förändring. Det var nämligen mulet och under förmiddagen var himlen helt täckt av moln – en tröst om än ringa. SMHI lovar för lördagen 0,1 mm regn i Kungsbacka. Alltid något sa han som fick se Åmål. Annars har det sedan midsommar varit brännande sol varje dag från tidig morgon till sena kväll. På eftermiddagarna är jorden så varm på solbelysta ställen att man bränner sig på den. Något som jag annars förknippar med ställen som Egypten och Kalifornien. Då är det givetvis helt bortkastat att vattna. Man får stiga upp tidigt på morgonen innan solen kommit för högt och gå en runda med trädgårdsslangen.

Här kommer i all fall några liljor, om än inte så praktfulla som exempelvis förra året. Först är det en kung, d v s kungsliljan, Liljum regale, som bara orka med en enda blomma i år.


Sedan kommer drottningen, alltså drottningliljan, Lilium superbum. Hög och ståtlig reser den sig över två meter men blommängden är inte så stor. Detta är den mindre vanliga gula formen.


Slutligen korall-lilja, Lilium pumilum, som har en mera normal blomning.


Inte direkt pampig är blomman hos Arisaema kiushianum, snarare lustig. Löjlig säger en del. Det är en kobrakalla från Japan utan eget svenskt namn. Dess knöl ligger mycket djupt och där tycks finnas tillräckligt med vatten. Den har klarat sig bra nu i rätt många år men brukar bara blomma vartannat år. Dessemellan får man nöja sig med blad som är rätt imponerande i alla fall.


Även astilbe är en törstig växt och de trivs inte heller så bra i torkan. På första bilden är det två sorter. Den röda ’Montgomery’ i förgrunden och en vit ’Gloria Weisse’ där bakom.


Nästa bild visar sorten ’Straussenfeder’. En mycket fin, cirka meterhög astilbe med hängande rosa blomspiror.


Jag befarar att resten av sommaren blir lika mager på blommor. Jag har exempelvois fått nödvattna några stormhattar, som verkade vilja helt lägga av. De kan nog överleva men blomningen torde utebli

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar