lördag 11 augusti 2018

Pang!


Pang lät det från himlen i nordväst och pang lät det från min altan då jag i middags korkade upp champagnen för att fira det länge efterlängtade regnet. Någon slags högre makt hade tydligen noterat mitt missmod från i går och beslutat att göra något åt saken. Redan på morgonen dök det plötsligt från ingenstans upp en liten ettrig regnskur på Kattegatt som styrde in rakt över Lygnern och upp över mina trakter. Det var knappt att SMHI hann fånga den på radarn och den var definitivt inte förutsagd. Den gav hastigt och lustigt 4 mm i regnmätaren och efter ett par timmar kom det ännu en skur som gav lika mycket, nu i kombination med åska. Jag beslöt att detta var värt att fira och korkade alltså upp champagnen. Därefter har det då och då småregnat lite och jag hör en samfälld jubellåt från ännu levande växter i trädgården – ÄNTLIGEN!


Tack vare mitt flitiga vattnande de senaste dagarna då jag hoppats på att äntligen få hjälp från ovan var det nu till slut planteringsbart i mitt senaste projekt, som jag iordningställde i höstas. En del planterades med rododendron och lite annat tidigare i våras innan torkan kom. Sedan har jag inte vågat plantera, då den extrema hettan i maj torkade ut jorden rejält. Jag har haft full sysselsättning med att hålla liv i det redan planterade. Ett par buskar som jag köpte från Boel Ströö, som var tänkt för det här området fick stå kvar i sina krukor i väntan på regn. Väntan blev lång men nu tycker jag att det får räcka. Nu skall det nog vara möjligt att klara de här buskarna med lite stödvattning som hjälp. Det är bra om de hinner etablera sina rotsystem före vintern, eftersom de är en aning ömtåliga.


Efter plantering ser här nu ut så här. I förgrunden är det en Viburnum davidii, davidsolvon. Räknat från den till vänster, alltså medsols, ser man Trachyurus chinensis ’Celina’, kinesisk pärlsvansbuske, Fargesia rufa, björnbambu, Hydrangea macrophylla, hortensia (sort okänd) och Mahonia bracteata ssp ganpinensis x gracilipes, en hybrid utan svenskt namn. Ett par av dessa är på gränsen då det gäller härdighet och det blir spännande att se vad som finns kvar efter vintern. Hoppas den blir vänlig.


Här kommer några närmare presentationer. Först davidsolvonet. Det är en vintergrön, låg, bred buske med vita blommor på våren och mörkblå bär på sensommaren. Den betraktas som ömtålig. Jag har haft ett annat exemplar på annat håll under cirka tio år. Vissa år frös den tillbaka men kom igen. Vårvintern 2013 tog dock definitivt död på den. Dags att försöka på nytt. Jag tror absolut mer på det nya läget. Här slipper den vårsolen, som jag tror var det största problemet på förra stället. Min vän Jimmy Persson i Göteborgs botaniska, kommenterade den på följande lakoniska sätt när han hörde att jag fått den i gåva i mitten av 90-talet: ”Den blir inte gammal”. Han hade väl både rätt och inte rätt.


Så den där mahoniahybriden. Jag köpte den på växtmarknaden i Kiekeberg i våras av en av mina favorithandlare där, en man med egen förökning, främst av ovanliga växter från Kina. Han bedömde den som möjlig men inte särskilt trolig. Vi får se hur det går. Här står den på den mest idealiska plats jag förmår uppbringa (tror jag).


Slutligen ”pärlsvansen”. Det är en buske som man inte noterar annat än då den blommar på bar kvist tidig vår. Jag har gått förbi en släkting till den i botaniska massor av gånger utan att tänka på den. Till slut en gång kom jag vid rätt tid och beslöt genast att sätta upp den på önskelistan. Jag nämnde detta för Jimmy Persson lite senare och han berättade att han hade exakt samma erfarenhet. Han upptäckte efter många år den här busken som han aldrig tidigare lagt märke till. Då bodde han ändå i botaniska! Min nyplanterade buske har knopp såg jag, så det blir spännande att se om den blommar till våren. Den har växt enormt i krukan under sommaren så jag fick stötta upp den lite med bambukäppar.



3 kommentarer:

  1. Grattis till regnet. Vi har också fått en och annan skur, hela 15 mm. Lycka till med dina nyplanteringar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kom ytterligare skurar under kvällen och i natt. Totalt har det blivit 27 mm från lördag morgon till söndag morgon. Fördelat på minst fem olika skurar. Ingen av de allra häftigaste slaget. Bättre kan det egentligen knappast bli. Det gör att vätan hinner tränga ned ordentligt.

      Radera
  2. Härligt med regnet och vilka spännande växtval! Håll oss uppdaterade

    SvaraRadera