söndag 16 februari 2020

Det har blåst!


Förra helgens stormbyar fällde en av de stora tallar som står alldeles nedanför min tomt i söder. Sydlig storm är lite ovanligt och tallen hade uppenbarligen inte förankrat sitt rotsystem tillräckligt för att klara det. Den föll in mot en cirka fyra meter hög och brant bergssida och blev stående, lutande in över min tomt.




Min händige granne nedanför berget har åtagit sig att, tillsammans med sin son som är proffs på sådant här, fälla tallen. Det finns troligen möjlighet att klara det utan alltför stora skador. I dag är det nya kulingvindar från söder, så det blir till att oroa sig lite för att ytterligare träd skall ramla eller att den fallna tallen skall knäckas och orsaka mer skador än vid kontrollerad fällning.

Det varma vädret håller i sig (10 grader just nu) och vårblomningen utvecklas i oförminskad hastighet. Nu är snödropparna mer eller mindre överblommade och annat tar vid. De tidigaste våririsarna som stod i knopp för en vecka sedan är nu fullt utslagna. Här är det sorten ’Frozen Planet’.



Tyvärr hade rådjuren härjat med en annan tidig sort, ’Sheila Ann Germaney’, så dess blomning går jag visst miste om i år. För en vecka sedan stod den fint i knopp på väg att spricka ut. Snökrokusarna har fått stå i fred, främst för att jag sprejat dem med ett avskräckande medel, som jag glömt namnet på. Det är alltså sorter av arten Crocus tommasinianus som blommar först. Mycket uppskattad krokus i England där den fått smeknamnet ”Tommie”. Här bilder på några olika sorter i lite olika färg. Jag har slutat notera sortnamnen, då jag ändå inte kan hålla reda på dem.






En senare ”generation” av vårblommor ligger otåligt och väntar. Så här stora knoppar finns i stenpartiet på Pulsatilla vulgaris ssp grandis, stor backsippa. Men det är inte dags för den på ett bra tag än. Normalt blommar den i början av april men i år kan den nog förväntas kanske redan i mitten av mars.



2 kommentarer:

  1. Hur har det gått för din tall-ar? Det otroligt hur mycket det står i knopp och blommar hos dig. Snödroppar och vintergäck här, det är det enda. Inte en enda knopp i varken blåsippor eller backsipporna. Blir lite för att inte säga något avundsjuk. I alla fall blommar nu den tidiga forsythian, alltid något att glädja sig år

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en bit att åka till landet så jag kan inte åka dit och kolla så fort det blåst lite. Lyckligtvis finns det vänliga grannar som bor där permanent och hjälper till att hålla ett öga på vad som händer. Det senaste ovädret blev inte så kraftigt så några nya olyckor har inte inträffat. Egentligen är det inget jag uppskattar så mycket när det blommar så här tidigt. Vid den här tiden när jag inte bor på landet har man inte så stor glädje av blomningen. Vissa år hinner de tidigaste vårlökarna blomma över nästan utan att jag hinner se det.

      Radera