söndag 23 februari 2020

Det har fortsatt blåsa


Årets februari kommer man att minnas för blåst och regn. Den värsta stormen var den som fällde tallen för ett par veckor sedan men sedan dess har det varit ett par tillfällen med hård kuling, senast i går. På landet har detta lett till att marken nu är nästan helt täckt med små eller stora grenar som blåst av träden. Det blir mycket att städa upp till våren. Det myckna regnandet har inte åstadkommit några skador så vitt man kan se men nere i dalen nedanför är ån rejält översvämmad.

Har man odlat egen trädgård i 48 år har man trots allt sett alla typer av vinterväder. Årets vinter är ovanlig men inte helt unik. Mera regn har det kommit förr och översvämmat ån mer än i år. Träd har blåst ned förr vid flera tillfällen och temperaturen har varit minst lika hög som i år. Följaktligen är den tidiga vårblomningen något som inträffat flera gånger tidigare och väl kommer att hända igen. Klimatförändringen är uppenbarligen ett faktum men som sagt, liknande vintrar har jag upplevt mer än en gång under de här 48 åren. Jag tillåter mig att njuta av den uteblivna kylan och av att slippa snö. Skall man tro SMHI lär jag inte få njuta av det senare så länge till. Det kan bli snö här senare i veckan.

Tallen står där lutande än så länge och vårblomningen utvecklas. Nu är alla krokusar av de tidigare sorterna helt i blom. Det saknas bara sol för att de skall slå ut fullt ut. Många sorter av våririsar blommar. Även de skulle må väl av lite sol men somliga är faktiskt nästan finast innan de helt vecklat ut sina blommor. Här kommer en liten kavalkad av fyra sorter fångade av kameran i dag. Det är i tur och ordning: ’Blue Note’, ’Spot On’, ’Polar Ice’ och ’Alida’






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar