söndag 9 februari 2020

Rekord

Januari höll stilen månaden ut och det betyder nytt rekord för Göteborg. Medeltemperaturen i januari 2020 noterades enligt SMHI till 5,7 grader vilket är en tiondel varmare än det tidigare rekordet från 1989. För att ge lite perspektiv så är det nästan exakt samma temperatur som genomsnittet för observatoriet i Greenwich, London – närmare bestämt en tiondel högre. Årets januari kan för Göteborgs del alltså jämföras med en normal Londonjanuari. Inte alls dumt för oss som avskyr snö och kyla. Mycket nederbörd i form av regn men inte tillstymmelse till snö. Totalt sjönk temperaturen under noll vid fyra tillfällen med som kallast -3,9 natten till den 5 januari.

Jag har redan i förra bloggen visat exempel på vad det här inneburit för blomningen i trädgården på landet. Här en ytterligare blombild, den här gången från gården här utanför min lägenhet i stan. Det är en forsythia som börjat slå ut sina blommor redan i januari. Det får nog anses vara lite av rekord även det.



Nu ställer sig trädgårdspessimisterna naturligtvis frågan hur det går om det blir kallt i februari. Min erfarenhet säger mig att man inte skall oroa sig alltför mycket för det. När januari har varit så mild som i år är sannolikheten hög att det fortsätter i februari. Exempelvis förra rekordåret (1989) då det i januari var 5,6 grader följdes det av rekordtemperatur även i februari; 5,1 grader i snitt. Även mars blev rekordvarm. Året därpå var januari inte full lika varm (4,4 grader) men då slogs både februari- och marsrekorden på nytt. Det året, alltså 1990, fick Vasaloppet ställas in på grund av snöbrist, något som bara hänt ytterligare en gång nämligen 1932. Andra exempel är de milda vintrarna 2007 och 2008 med höga januaritemperaturer. Då stod det sig över februari och mars. 2007 ståtar exempelvis med det gällande rekordet för mars med 6,7 grader. Jag hyser alltså god tillförsikt att ”vintern” skall fortsätta som den börjat.

Månne det kan bli som 1989. Då började jag vårbruket i trädgården den 12 mars enligt min trädgårdsdagbok. Jag noterade att våren då var kommen lika långt som ofta i början av maj. Den 27 mars hade vinbärsbuskarna fullt utslagna blad och den 12 april stod vissa björkar i varma lägen redan gröna. Bilder från den tiden har jag inte men det har inträffat flera gånger sedan dess att de första björkarna grönskar i början av april, bland annat just 2007. Här en bild på en björk med gröna blad den 8 april 2014, en annan mycket mild vinter. Något att börja spana efter om två månader?


Våra träd och buskar har en inbyggd spärr mot att börja grönska alltför tidigt. De är nämligen utöver temperaturen även beroende av ljuset. Det är först när dagslängden har tilltagit tillräckligt som de kan fås att slå ut sina blad. Då det gäller lignoser från sydligare trakter är det annorlunda. De kan lockas att vegetera alltför tidigt eftersom de saknar den här ljusspärren.

Ett par våririsar som hade börjat slå ut så smått på landet i torsdags, då solen värmde och temperaturen kröp upp emot tiogradersstrecket. Den första är den gamla pålitliga sorten ’Pixie’ som alltid brukar blomma först av alla. Den andra är ett nyförvärv i lökbädden vid namn ’Frozen Planet’. Flera andra sorter är långt komna så jag får återkomma med bilder på fullt utslagna exemplar om någon tid.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar