söndag 26 september 2021

Höst - eller sommar?

 

Hösten är på gång, det märker man ibland, men än klänger sig sommaren kvar. I dag har det varit riktigt hyfsad sommartemperatur, åtminstone i solen. Skönt att kunna grilla och sitta i solen och äta i slutet av september. Nästa vecka kommer jag ändå att flytta in till stan. I trädgården är det nu glest mellan blommorna. I stället för blommor är det främst buskarnas bär som står för färgen.

De kanske häftigaste färgerna hittar man hos glaspärlsbuskarna. Här är det Callicarpa bodinieri ’Imperial Pearl’. Blålila bär och röda blad bjuder på riktig höstprakt. Bären kommer att växa till sig lite mera och sitter sedan kvar länge. En absolut höjdare i trädgården under senhösten.

Bra färg är det också på druvorna hos amurvinet, Vitis amurensis. Bären på sitter dock inte kvar lika länge som hos glaspärlsbusken. De brukar gå åt snabbt när koltrastarna hittar dem. Jag skrämde i eftermiddags upp en koltrast som satt och kalasade på druvor. Ryktet går väl snart bland traktens trastar att druvorna är på gång. Då går de åt i ett nafs. De gula bladen i förgrunden hör egentligen till en annan klängväxt som nästlat sig in här, månfröranka, Menispermum canadense

Vita bär är det på flera av mina kinesiska rönnbuskar. Den här har jag inte något namn på. Vet bara att den kommer från Sichuanprovinsen där fröer samlats in av personal i Göteborgs botaniska. Någon säker identifiering av den har inte gjorts. Det finns gott om olika arter där.

Men blommor finns också, exempelvis höstsilverax, Actaea simplex. Sorten är nog ’Brunette’ men jag har lite dålig ordning på de olika exemplar jag har på olika håll. Fjärilen är jag säker på är en amiral. Doften känner vi människor på långt håll och troligen fjärilarna ännu längre bort. Inte många höstfjärilar i år dock.

En blomrik och tacksam höstblommare är skogsaster, Eurybia. Här växer två arter, Eurybia divaricata och Eurybia schreberi. Denna heter vit skogsaster på svenska och är aningen vitare än den vanliga skogsastern.. Den senare ses på bilden längst till höger.

Höstblommande tidlösor, Colchicum är ett utmärkt inslag i trädgården. Här är en samling olika arter som fälldes till marken av ett kraftigt regn och blåst för ett par dagar sedan. Jag tycker de ser rätt bra ut även när de är så här ”slarviga”.
7 kommentarer:

 1. Ja, vi har haft et flot efterår og september har været helt sommerlig. Det er næsten synd du må flytte ind til byen nu, hvor høstfarverne skal til at begynde, men du har da fået de fine bær at se. Både røn og druer er god fuglemad og tilmed dekorative!
  Asters er en dejlig blomst her sidst på sæsonen. Jeg har også en skøn hvid, som har blomstret i en måned, og nu kommer en lilla så småt med blomster. Bare dejligt!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstigt nog förstår inte fåglarna att de vita rönnbären går att äta. De brukar få sitta kvar tills de faller av sig själv.

   Radera
 2. Hej Kenneth!
  God fortsättning på detta, förhoppningsvis, Nådens År 2022.

  Mina vita rönnbär får också lysa oätna. Kanske är det så att fåglar inte ser dem ?
  Nu när livet inte längre är på topp får jag hitta sätt att både odla och begränsa det samma. Därför tycker jag inte att jag har något att tillföra i bloggen. Inga nya projekt eller annan "upphetsande" läsning för följarna. Lite trist, faktiskt, med åldrandet.
  Hur är det med dig? Det var nu ett tag sedan jag hörde ifrån dig eftersom vi inte "syns" i bloggen. Hoppas att du har det bra och att du har fått vara frisk. Med många hjärtliga hälsningar, Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du hör av dig Anja. Jag har undrat en del hur du har det. Jag tittar in på din blogg ibland och konstaterar att det inte kommer några nya inlägg. Själv har jag det bra. Jag är frisk och har fått tre vaccinsprutor. Jag fick avbryta min landetvistelse lite tvärt i år eftersom pumpen i brunnen gick sönder. Det blev väldigt struligt med rörfirman så pumpen blev inte utbytt förrän några veckor före jul. Nu hoppas jag slippa sådana problem i år. Det är inte så långt kvar innan man kan börja tänka trädgård på nytt. Nästa vecka kommer jag att så en del fröer som jag samlat i trädgården. Inte så mycket för eget bruk utan för att dela med mig till vänner.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera