tisdag 22 februari 2022

En aning av vår

Med betoning på aning så kommer våren nu så sakta. Nu är det den tid då det behövs lite sydliga vindar och sol för att det skall kännas vårligt. Rätt vad det är kommer en sådan dag och man längtar till att trädgårdssäsongen skall börja på allvar. Men nästa dag är det som i går med kalla nordvindar och omväxlande regn och flygande snöflingor. Då känns det långt till våren.

Men i rabatterna bryr sig de första vårblommorna inte så mycket om vädret. De kämpar på i isvindarna. Lite glest med blommor är det än så länge, men jag fotograferade i alla fall en del smått och gott för ett par dagar sedan när jag var på landet.

I lökbädden har det tunnat ut en hel del bland mina krokusar. Jag skyller det på möss som hade bosatt sig där under en sten för några år sedan. Jag tror att det var de som åt upp de första bladen på krokusarna så att de dog. Jag hade många olika arter som jag fått från olika håll men främst överskottslökar från botaniska trädgården. Sådant som blir över när de planterar om i krukorna i lökhuset. Ett par små knölar av bägarkrokus, Crocus chrysanthus, har överlevt och så sakta börjat sprida sig igen. De är ursprungligen vildinsamlade i Turkiet och har funnits här sedan jag anlade min lökbädd 2006. Hoppas att de skall få växa i fred i många år till.

En vanlig tidig krokus är snökrokusen, Crocus tommasinianus. Ett par meter från min lökbädd i ett buskage finns en sort av den som heter ’Whitewell Purple’. De har sluppit musattacker, men det är rätt vanligt att rådjuren betar av blommorna lite senare. Nu börjar den så smått blomma och på senare år har det inte varit så mycket rådjur i trädgården så de skall förhoppningsvis klara sig i år.


I samma buskage finns hybridkejsarolvon, Viburnum x bodnantense en buske som kan blomma väldigt tidigt. Ibland kommer den helt ur fas och blommar före jul. Så är inte fallet i år. Den börjar precis slå ut sina första blommor nu. Tyvärr är det inte mycket knopp så det blir ingen riklig blomning den här våren.

En annan buske som blommar mycket tidigt är trollhassel. De börjar ibland blomma redan i januari men i år är det lite senare. Den har just börjat visa färg. Det är japansk trollhassel, Hamamelis japonica. Jag har frösått den och fröerna kom från vilda exemplar i Japan. Lite blekare i färgen än en del av de kraftigt gula namnsorter av trollhassel som finns i handeln.

Snödroppar har jag aldrig haft mycket av i trädgården, Egentligen är det ingen av mina stora favoriter. Främsta förtjänsten är att de kommer så tidigt. På senare år har jag planterat en del snödroppar men några massor handlar det inte om. Här hittade jag en liten grupp av vanlig snödroppe, Galanthus nivalis.

Lika tidig är dvärgcyklamen, Cyclamen coum. Små cyklamen i verkligt miniatyrformat som snällt självsår sig och kan bli till en ordentlig matta om de får stå i fred. Än är det bara enstaka små blommor som sticker upp men den fortsätter blomma hela mars i alla fall. När bilden togs hade det varit lätt frost på natten så blomman pryds av lite rimfrost.





4 kommentarer:

  1. Altså lige nu er man bare glad for de mindste livstegn - også selvom man må dele dem med sultne mus og rådyr. Jeg synes det er ærgerligt du ikke kan have dine smukke krokus i fred, men til gengæld kan du nyde din troldnød, som står så fint. Her i haven har vi en gul troldnød som blomstrer tidligt (jan.-feb.) og den røde som starter i feb., men de er ikke japanske. Jeg er meget glad for dem i vintertiden.
    Vi har måske en lille aning mere vår i luften end du har, men det kan jo stadig blive vinter i marts, så nu krydser vi bare fingre for at der ikke kommer en masse frost.

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skiftar från dag till dag. I går regnade och snöade det om vartannat hela dagen och var bara ett par plusgrader. I natt kom det några cm snö som låg kvar i morse. I dag har det varit 7-8 grader varmt och strålande sol. Lite blåsigt men en härlig vårdag. All snö är borta med undantag för några smutsiga högar som skottats samman.

      Radera
  2. Så fine! Jeg har selv sett mus herje med Crocus tommasinianus, så de har nok vært der... Veldig ergelig. Synes de er mer ute etter små enn store sorter. De store får i alle fall stå mer i fred i hagen min.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har under åren haft en hel del problem med möss. Bland annat har de ätit upp fröerna i mina sådder som står utomhus. Det har varit bättre på senare år sedan ett par grannar skaffat katt. En annan granne satte upp en uggleholk som det varit kattuggla i. Hon matade sina ungar med många möss och sorkar.

      Radera