söndag 8 april 2018

Tvåsiffrigt


Riktig vår brukar det kännas som först då termometern för första gången visar tvåsiffriga plusgrader. Det skedde i den här veckan och i dag blev det en riktig värmechock med 17,5 grader när jag var på landet. Alla rådjursskydd för det vintergröna åkte nu bort och jag kunde börja städa lite i rabatterna. Vårblommorna formligen exploderar i solvärmen. I stenpartiet har spridit sig dels en blå klon av våriris vid namn ’Pixie’, dels en form av gul bägarkrokus, Crocus chrysanthus. Jag har egentligen inte planterat dem där utan de får ses som rymlingar från lökbädden intill. Här i stenpartiet verkar de trivas bättre än i lökbädden.



I lökbädden blommar den här krokusen som jag är lite osäker på. Troligen är det Crocus dalmaticus ’Petrovac’, dalmatinerkrokus,  men viss reservation eftersom alla namnlapparna är borta. Synd att inte veta säkert eftersom jag gillar den mycket skarpt.



Intill växer sedan många år Colchicum trigynum, som visat sig pålitlig här.


En bra bit därifrån finns en annan tidlösa som antagligen är en annan klon av samma art. Jag planterade för rätt många år sedan ett par exemplar av Colchícum trigynum som jag fick som vildinsamlade från Armenien. Jag tror att detta är en av dem.

För en dryg vecka sedan skrev jag i bloggen om en ny våriris ’Katharine Gold’ och utlovade bild på utslagna blommor. Det höll på att helt utebli. Rådjuret var framme och åt upp dem. Men en eftersläntrare kom undan och blommar nu, så en blomma kan jag alltså visa upp.

Jag har en vanlig julros, Helleborus niger, som jag haft svårt att hitta en bra plats för. Den har funnits här i långt över 20 år men aldrig trivts särskilt bra, trots att den fått flytta otaliga gånger. Nu mår den hyfsat bra där den står och blommar med rätt fina blommor i år. Hoppas att den nu skall växa till sig ordentligt, för än är den inte speciellt imponerande.

På lökängen är det nu främst krokusar som blommar och några våririsar.

2 kommentarer:

  1. Alltid ett nöje att få ta del av bilder och text. Det finns så många växter jag vill lära mig mer om. Tack.
    Anette

    SvaraRadera