torsdag 21 mars 2019

Vårdagsjämning


Idag på vårdagjämningen har det varit mulet och disigt. Disigt är snarast en underdrift. Det var tidvis något som snarare bör gå under benämningen duggregn. Inget lämpligt väder att avnjuta krokusblomning. De vägrar envist att öppna sina kalkar när inte solen lyser. Nu har det allra tidigaste floret på lökängen i stort sett blommat över och nu är det i stället våririsarna, Crocus vernus som dominerar. Narcisserna står i startgroparna med sin knoppar men här på norrsidan är det ännu någon tid kvar. På södersidan har vissa sorter börjat spricka ut.


En nyplanterad våriris för i år i lökbädden är Iris (Reticulata-gruppen) ’Polar Ice’. Enligt uppgift jag fått är det en sport av ’Sheila Ann Germaney’ men jag har sett även andra uppgifter om härstamning. Helt vit med bara svagt blå och orange teckningar.


Förra bloggen visade jag bilder på några röda bladknoppar av pioner. Den här gången får det bli luddiga backsippeknoppar. Det är den tidiga arten Pulsatilla vulgaris ssp grandis. Den är alltid tidigast och blommar för det mesta i början av april. Man kan redan nu ana lite blått innanför luddet.





Den frösådda trollhasseln, Hamamelis japonica blommar nu för andra året och det lite rikligare än förra året som var det första. Blommorna är ljust gula i färgen och inte så kraftigt gula som en del sorter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar