söndag 13 maj 2018

Ingen vårflod här


När jag började skriva det här satt jag och svettades i skuggan på altanen i 25 graders värme. I bakgrunden gick radion med nyheter om snösmältning, vårflod och översvämningar i norr. Det är ett avlångt land! Lite av allt det där vattnet skulle inte varit dumt att få till trädgården. I södersluttningen är det nu snustorrt, där solen kommer åt. Det tycks vara modellen nu för tiden med en lång torkperiod vid den här tiden.

De tidiga vårblommorna håller på att blomma över. En sådan är Pulsatilla vulgaris ssp grandis ’Papageno’, stor backsippa. Den lider i hettan på dagarna och börjar redan vissna.


En mycket fin lökväxt som är rätt lättodlad är blek klocklilja, Fritillaria pallidiflora. Trivs bra i sol även om det brukar rekommenderas lite skuggigare läge. Nackdelen är väl att vid sådant här högsommarväder blommar den över snabbt.I skuggan i woodlandet är det lite svalare. Där står Erythronium ’Pagoda’ och lyser gult. Mycket tacksam och lättodlad hundtandslilja som är en hybrid mellan E californicum och E tuolumnense.
Alla buskar och träd har ännu inte börjat grönska. Av de japanska lönnarna är sorten Acer palmatum  ’Tsuma-gaki’ först med sitt ljusröda bladutspring. Nu är den som finast.


Dags också för de första pionblommorna. Det är de rena arterna som inleder. Paeonia mlokosewitschii, svavelpion är en av de allra bästa. Trivs bra i ett väldränerat läge. Detta är en egen frösådd som gett vackert gula blommor. Jag har en till som just står i begrepp att spricka ut i sin första blomning. Den blir gul den också kan jag konstatera.

Andromeda polifolia ’Blue Ice’ heter på svenska rosling och arten finns vildväxande i vårt land. Färgen är lite svårfångad med kameran. I verkligheten har den små stålblå pärlor till blommor.

2 kommentarer:

  1. Ja, tänk om man kunde fördela den där vårfloden över våra trädgårdar. Här har vi fått 28 mm regn totalt sedan 1:a april (dagen då jag börjar mäta nederbörden). Det får väl sägas vara normalt här vid ostkusten, men jag önskar mig något onormalt istället. Va skönt det skulle vara med den nederbördsmängden varje vecka istället för över en sex veckors period.
    Va vacker din gula Svavelpion är!
    Hälsningar Nora

    SvaraRadera
  2. Ja nu behövs det ordentligt med regn här i Mälardalen. Fina bilder Kenneth!

    SvaraRadera